ARTIKEL

Meer te ontdekken

Eric de Boer | 16 september 2013 | Fotografie PHOTO40

Aan het einde van de laatste gang stond een oude bekende uit hifi-land. De Etude Ownersclub speelde met prettig klinkende Etude luidsprekers in een vrij warme - lees: drukbezochte - ruimte. Gezelligheid, gelijkgestemden en veel muziek. Niets mis mee. Daarnaast stond AudioSense met hun bekende DEQX apparatuur en open baffle luidsprekersysteem. Hear Everything Audio Import wist ondanks een vrij eenvoudige aankleding een erg goede indruk op me achter te laten met de kleine GURU Junior speakers. Compacte weergevers die erg fraai klonken, en dat voor een prijskaartje van nog geen duizend euro per set.

Ruimte 8 en de Glazen Foyer werden bezet door Triple M Audio. Naast veel statisch opgestelde Pink Faun luidsprekers en hardware konden bezoekers ook gratis hun eigen buizen laten testen. De afgesloten ruimte was voorzien van fraaie Pink Faun componenten en twee immens grote speakers van hetzelfde merk, voorzien van twee roze hoorns in het midden.

Helaas was tijdens mijn bezoek de muziekkeuze niet helemaal in overeenstemming met het volumeniveau. Niet alleen waren het vooral stampende bassen en staande golven die de maaginhoud van de bezoeker vrijwel tastbaar maakten, maar ieder gevoel voor detail viel op deze wijze van demonstreren ook weg. Even meten met een App op mijn telefoon gaf aan dat er -112 dB werd gehaald. Snel weg hier, ondanks dat de gedurfde muziekkeuze wel verfrissend is.

Hoe verfrissend was het om de twee ruimtes van Beter Beeld en Geluid te betreden. Geen onnodige opsmuk, ultrakostbare tweaks en esoterische muziek. De eerste ruimte was gevuld met fraaie apparatuur van Naim die twee Wilson Benesch Square 3 speakers van muziek voorzagen, samen met de Full Circle draaitafel. Ongecompliceerd muzikaal en lekker dynamisch. Ruimte twee was voorzien van een Linn set, aangevuld met een Sondek LP12,  die twee Harbeth M30.1 aanstuurde. Geheel met een eigen klanksignatuur, maar eveneens ongecompliceerd prettig. Dat Garmt en Bjorn kennis hebben van echte muziek is voor een demo waarlijk een pluspunt.

Ook Ludwig Audio had een imposant gevulde ruimte. De mooie Cello luidsprekers  van Lawrence Audio en Tidal werden aangestuurd door elektronica van het laatste merk. De ruimte was tijdens mijn bezoek te vol om een goed beeld van de set te kunnen vormen, maar het ziet er werkelijk fenomenaal uit en wat ik opving klonk zeker niet verkeerd.

De laatste ruimte - naast die van Polk Boeken en Muziek, VinylVinyl, Happy Sad Records en Puresound - die nog niet beschreven zijn in dit verslag van de X-fi High-End Audioshow 2013 is die van RivaSono. Naast een uitgebreide uitleg over akoestische oplossingen, de verloting van een meting en advies aan huis ter waarde van 250 euro en een uitstalling van hun producten konden bezoekers ook luisteren naar de set die in de getunede ruimte stond. De relatief eenvoudige set met twee Diapason speakers klonk - dankzij de akoestische producten - droog en dynamisch. RivaSono had speciaal voor de X-fi show een goede demonstrateur gevonden in Theo Wubbolts, die op zijn eigen wijze het publiek aangenaam trakteerde op diverse muziekstijlen.

EDITORS' CHOICE