ARTIKEL

Gangenstelsel

Eric de Boer | 16 september 2013 | Fotografie PHOTO40

Het begin van de X-fi show leverde meteen weer het drukke gevoel van weleer op. Al vanuit de gang was te horen dat het geluidsniveau her en der flink werd opengeschroefd en de wat kleinere ruimtes waren meteen al flink gevuld. Musical Reality deelde een ruimte met Kemp Electronics en en Hihat Audio en toonde op een fraaie set met twee imposante Endeavor Audio weergevers wat tweaks kunnen betekenen. De Endeavor E3 (primeur voor Nederland) toonde zich krachtig en open en werd door de set van onder meer CI Audio prima gecontroleerd.

Een andere ruimte speelde tijdens mijn bezoek op een prettig beheerste wijze met een erg fraaie set van Lua en Symphonic Line. Aan de overzijde stonden Hepta Audio Design met veel speakers, Audiomaat (met o.a. Croft) en Daudio. Deze laatste deelnemer toonde voor het eerst hun w1 dipool luidspreker. Een opmerkelijk, volledig open luidsprekerontwerp met een extern filter, een open membraan Air Motion Tweeter en een luxe middentoner. De dubbele woofer onderin verzorgt het laag en door het ontwerp van deze speakers zijn kastresonanties volgens de ontwerpers volledig geëlimineerd. Prijs inclusief filter: € 8750. Een DAC/ pre-amp en D-klasse eindversterker zijn tevens verkrijgbaar.

Klinkt Beter predikte in kamer 112 (naast Reis Audio, die met het Franse La Rosita demonstreerde) het 432 Hz geloof.  Over de techniek is al veel geschreven en nog meer gediscussieerd, maar de set met Marten speakers en roomcorrectie liet in de drukbezochte kleine ruimte wel een verschil horen. De nieuwe Marten Duke monitoren klonken in deze ruimte het beste, de grotere speakers pasten eigenlijk niet bij deze kamer. Jammer, het bezoek tijdens de demo met de grotere speakers werden daardoor belast met een druk geluid zonder veel plaatsing en detail. Kwestie van keuzes maken.

Aan de overzijde had CinemaDream samen met Sony een fraaie home cinemaruimte ingericht, voorzien van Bryston versterking. En Sonority Audio had voor de X-fi High End audioshow flink uitgepakt met twee erg imposante luidsprekers van Adam. De enorm grote en zware - 190 kilo per stuk - Tensor Alpha mkII speakers vulden de ruimte met een drukvolle weergave. Samen met de door Concept & Design Audio verzorgde bronnen van Canor Audio was deze set één van de meest imposante in de eerste van het gangenstelsel van de X-fi show.

Music 2, Robytone en Daluso

Een gang verder stond onder meer Music2 Audio Import. De importeur had flink uitgepakt met in totaal twee ruimtes, waar veel Blumenhofer, Pluto Audio, ZYX, Octave en Acoustic Signature stond te spelen. Ook werd hier statisch een nieuw model van Pluto Audio getoond, de in fraai hamerslag afgewerkte nieuwe 12A draaitafel. Een meer 'betaalbaar' model voor 8900 euro. In de andere ruimte van deze importeur werd wel heel erg mooi gespeeld met de Blumenhofer Gran Gioia’s op de excentrieke houten componenten van Sonore. Dat hoornluidsprekers een bepaald aspect aan de muziek toevoegen werd in deze laatste ruimte wat mij betreft volledig onderuitgehaald. De goede match van componenten en weergevers was hier van een geslaagd niveau.

Robytone had maar liefst drie ruimtes gehuurd op de X-fi show in Veldhoven. Veel producten van NuForce, leuke designspeakers van Everything But The Box en veel producten van CA Audio en Soundscience werden hier geshowd. Opvallend waren de Dynamikks Colums speakers die stonden te spelen. Vrijwel volledig omsloten door een houten afwerking met een jaren vijftig ontwerp, gaven deze speakers een warme klank. Daluso speelde een ruimte verder met een luxe set van Reimyo op twee compacte Bravo speakers, die voor hun grootte een flink geluidsbeeld neerzetten.


EDITORS' CHOICE