ARTIKEL

Harrie Jekkers en JW Roy


Dieter van den Bergh | 25 maart 2010

De directe aanleiding dat ik zelf liedjes ben gaan schrijven was een documentaire over Harrie Jekkers. Hij speelde een liedje voor zijn moeder: Mijn Moeder. Dat hij bij zijn alleenstaande moeder op visite gaat. Een echt kippenvelliedje. Jekkers verstaat de kunst van het waarnemen. Zijn liedjes komen meteen binnen. En hij is ook nog ’s een goeie gitarist. Dat wilde ik ook gaan maken. Ik had eigenlijk niets met Nederlandstalig. Vond het vaak of moeilijkdoenerij of juist te simpel, van dat TROS Muziekfeest-niveau. Nu viel het kwartje pas. Als je wil zingen ‘Ik hou van jou’, dan moet je dat in je eigen taal doen.

Voor mij is het Brabants nu het meest vertrouwd en veilig. Toch ben ik ook in het Engels begonnen. Net als JW Roy, later een van mijn inspiratiebronnen. Mijn eerste liedje is geïnspireerd op Broken Wings van JW Roy, dat Gerard van Maasakkers als As Ge Ooit opnam.

Hifi

Een vriend zei tegen me: "jij bent zo’n muziekfreak, jij moet een goede installatie kopen". Ik ben hier in Eindhoven naar Audiohome gegaan. Je had daar drie kamers: in de eerste stond betaalbaar spul, in de tweede duur en in de derde onbetaalbare apparatuur. Ik ben in de middelste gaan zitten, heb blind zitten luisteren. Ik kwam steeds bij dezelfde apparatuur uit, heb daar flink wat geld aan uitgegeven. Maar het was het waard, ik heb het nog steeds [zie De Favorieten van… -red]. Het scheelt wel veel dat je muziek lekker hard kunt zetten en dat het dan nog steeds niet lelijk klinkt.

EDITORS' CHOICE