ARTIKEL

Björn van der Doelen Muziekbeleving


Dieter van den Bergh | 25 maart 2010

Hij speelde tussen 1994 en 2006 voor PSV, Twente, Standard Luik en NEC. En draaide als gitarist mee in het sex, drugs & rock’n rollcircus van The Spades, een van Neêrlands hardste ‘rawk ’n rollbands’, die vorig jaar stopte.

We hebben het natuurlijk over voetballer/muzikant Björn van der Doelen (Goirle, 1976). Met zijn nieuwe band Allez Soldaat - met naast zanger/gitarist Van der Doelen, drummer Peter ‘Spades’ van der Sanden, bassist Steffen Pauws, gitarist Ruud van den Boogaard, toetsenist Jordy Haven en zangeres Ellen Jeurissen (Björns vriendin) - presenteert hij op 8 mei in de Verlenging in het PSV-stadion de cd D’n Duvel Die Slaapt Nooit, een plaat vol onvervalste Brabantstalige rootsrock. Met een gastoptreden van inspirator JW Roy. Daaraan voorafgaand verschijnt in april de single Zomerzon.

Van der Doelen - lang haar, bakkenbaarden, baardje, tattoos - verhuisde op zijn tweede van Tilburg naar Rosmalen bij Den Bosch, waar hij opgroeide. Met vriendin Ellen en drie kinderen (tussen een en vier jaar) woont hij tegenwoordig in Eindhoven. D’n Duvel Die Slaapt Nooit (Continental/Munich) werd opgenomen in de studio in zijn achtertuin, tevens het repetitiehok van Denvis (Dennis Grotenhuis) & The Real Deal, de band waar de Eindhovenaar ook deel vanuit maakt. In de Muziekbeleving van … Björn van der Doelen over Queen, Harrie Jekkers, Dikke Dennis en sex, drugs & rock & roll. ‘Daar heb je Björn weer met z’n teringherrie.

Mijn eerste platen? Het debuut van Tracy Chapman en Don’t Leave Me This Way van, kom, hoe heet die band, The Commodores, nee, The Communards! Die kreeg ik voor mijn verjaardag. Vond ik heel mooi, maar het was natuurlijk niks vergeleken met mijn grote helden: Queen. Die liefde begon tijdens Live Aid in de zomer van 1985. Ik was negen en kocht de cassette van A Kind of Magic. Ik draaide alleen de A-kant, de andere kant vond ik toen nog wat te heavy. Ik ben alles van Queen gaan verzamelen. Ik kwam veel in House of Sounds in Den Bosch, een gezellige puinhoop daar. ‘Dus je houdt van Queen?’, zei de verkoper, en dan werd er een of andere illegale live-box vanonder de toonbank vandaan getoverd.

EDITORS' CHOICE