ARTIKEL

Conclusie

Gastauteur | 02 december 2012

De vier besproken audiofiele muziekspelers lopen qua prijs en mogelijkheden nogal uiteen. Pure Music is met 129 dollar de duurste, maar biedt heel goede geluidskwaliteit en heeft de meeste opties. De presentatie en bediening is wel aan een upgrade toe. Audirvana Plus doet in geluidskwaliteit nauwelijks onder voor Pure Music en met een prijs van 49 dollar aanzienlijk goedkoper, maar mist ook wel een aantal opties, waaronder een equalizer. De presentatie en bediening zijn overzichtelijk en in de stijl van OS X (Mountain) Lion.

Gelet op de prijsstelling is Audirvana de directe concurrent van Amarra Hifi, die ook 49 dollar moet kosten. De budget versie van Amarra mist echter een aantal functionaliteiten, wat volgens mij de oorzaak is van het feit dat deze versie minder geluids-verbetering oplevert dan de andere plug-ins. Die functionaliteiten zijn wel in de duurdere versie aanwezig, maar dan verandert het prijskaartje ook meteen drastisch, want deze versie kost 189 dollar. In presentatie en bediening komt Amarra Hifi er bekaaid af en in niets te vergelijken met het even dure Audirvana Plus.

BitPerfect kost maar een schijntje in vergelijking met de andere programma’s. Er is verbetering van geluidskwaliteit, maar niet in de mate die Pure Music of Audirvana Plus bieden. Het programma biedt voor 9 dollar in meerdere opzichten meer functionaliteit dat het vijf keer zo dure Amarra Hifi. Zelf heb ik uiteindelijk gekozen om Audirvana Plus als versterking van mijn muziekketting in te zetten. Nogmaals: dat is een keuze gebaseerd op mijn hifi-installatie, mijn gehoor, mijn weergavesmaak en mijn mening over hoe een programma zou moeten werken. Overweeg je ook de aanschaf van een audiofiele muziekspeler: Geloof niet alleen mij! Geloof vooral je eigen oren, download de demo-versies en ga luisteren met je eigen apparatuur. Maak dan je eigen keuze. Veel luisterplezier toegewenst!

Gebruikte apparatuur: iMac, Airport express met AirPlay, Denon receiver AVR 4310 en Focal profile 918 speakers 


EDITORS' CHOICE