Op dit vlak heeft Pure Music de sterkste papieren (het is ook het duurste programma), maar om die te benutten moet je behoorlijk wat weten van de materie. Met de standaardinstellingen kun je ook goed uit de voeten. De speler kan bijvoorbeeld upsamplen naar maar liefst 384Khz. Amarra Hifi en Audirvana Plus komen niet verder dan ‘slechts’ 192 Khz en BitPerfect legt 176,4 Khz als maximum op de mat. Het schijnt behoorlijk in de geluidsweergave te kunnen schelen. Mooi zo’n mogelijkheid, maar voordat je nu al te enthousiast wordt, kijk eerst maar eens wat je DAC in je versterker kan produceren. In veel gevallen zal dat niet meer zijn dan 94 of 192 Khz. In mijn installatie wordt de sampling bepaald door de Aiport express, die 44,1 Khz (CD-kwaliteit) als bovengrens heeft. Mijn hele verzameling is op dat niveau gedigitaliseerd, dus upsampling is in mijn geval helemaal niet interessant.
Luisterruimte van Peter van Leusden
Pure Music, Audirvana Plus en BitPerfect beschikken over een hog/integer mode, waarmee de DAC op een zo direct mogelijke wijze wordt bediend van geluidsbestanden, met als gevolg geluidsverbetering. Amarra Hifi heeft dit niet. Een andere feature is memory playback. Het is een buffermogelijkheid, waardoor ononderbroken streaming wordt bevorderd. Dit ontbreekt in Amarra Hifi en is alleen bij de duurdere versies beschikbaar. Jammer. Bij de rest is memory playback wel beschikbaar. Zelfs in BitPerfect kan je tot 4 gig bufferen.
Wat voor een aantal gebruikers interessant kan zijn is de support voor het FLAC-formaat binnen iTunes. Die is in Pure Music en Audrivana aanwezig. BitPerfect levert wel ondersteuning, maar alleen via plug-ins van derden zoals Fluke. Amarra Hifi laat het ook hier afweten en levert alleen een conversie-mogelijkheid van FLAC naar AIFF, maar kan FLAC zelf niet afspelen. Alleen de duurdere versie levert directe afspeelsupport.
De instelling en bediening van de programma’s
Als het gaat om de visuele presentatie, dan zijn Audirvana Plus en BitPerfect wat mij de betreft de betere. De voorkeur-instellingen kun je in overzichtelijke tabbladen instellen, die geheel aansluiten bij de moderne vormgeving van Apple’s OS X (Mountain) Lion omgeving. De interface van Audirvana Plus is een fraaie een visuele presentatie van een fysieke speler. Leuk gedaan.
Luisterruimte van Peter van Leusden
BitPerfect valt op door zijn bescheiden aanwezigheid. Hij doet zijn werk vooral op de achtergrond. Je kunt in de OS X taakbalk bovenin het scherm zien dat BitPerfect actief is, maar verder kun je gewoon iTunes gebruiken voor de bediening. Pure Music is een programma met twee gezichten. De interface nestelt zich netjes om het scherm van iTunes, maar doet zelf denken aan een wat rommelig MsDos programma in de nadagen van dit besturingssysteem. De voorkeurschermen bieden vele mogelijkheden (qua functionaliteit heeft dit programma dan ook het meeste aan boord) en zijn deze nog gemaakt in de stijl van OSX Leopard. Er valt goed mee te werken, maar het komt wat rommeling over en verdient naar mijn bescheiden mening allemaal niet de schoonheidsprijs.
Amarra heeft zich er bij de budget versie makkelijk vanaf gemaakt. Ook hier nestelt zich een extra balk boven het iTunesvenster. Deze is in de brushed-metal-stijl van OS X Leopard. Het biedt weinig extra functionaliteit (behalve een aan- en uitknop en toegang tot de equalizer van Apple). Veel meer functie dan de visuele boodschap "Amarra Hifi is actief" lijkt het dus niet te hebben. Pas in de duurdere versie krijgt deze balk een nuttige rol. Het voorkeurscherm is een amateuristisch weergegeven schermpje met wat keuzebuttons. De concurrentie toont aan dat je voor 49 dollar wel een beetje meer had kunnen verwachten.