ARTIKEL

Wat hoor je dan?

Gastauteur | 02 december 2012

Ik hoor het verschil heel erg duidelijk (al zit er ook wel verschil tussen de geluidskwaliteit van de programma’s onderling) en daarmee behoor ik dus tot de mensen die hier erg enthousiast over zijn.
Terwijl ik dit opschrijf zit ik te luisteren naar een album van CPR, dat uitstekend is opgenomen. Ik luister het af met Audirvana. Het muziekbeeld is veel rustiger en ruimtelijker in vergelijking tot wanneer ik het alleen met iTunes afspeel. Ik hoor daardoor meer details en instrumenten komen naar voren op een manier die ik niet eerder heb gehoord. Bij sommige nummers is het verschil zo groot, dat het lijkt alsof ik naar een geheel nieuwe uitvoering van het nummer zit te luisteren. Het is boeiender om naar te luisteren. Ik weet ook niet hoe ik het anders moet omschrijven.

Verschillen tussen de programma’s
Ik heb de goedkoopste versies naast elkaar uitgeprobeerd. Laten we eerst kijken naar de geluidsverbetering. Op dat vlak is voor mij Pure Music van Channel D licht favoriet. Dit programma omzeilt de geluidsengine van Apple volledig en zet daar een uitstekende eigen engine voor in de plaats. Het geluidsbeeld is rustig en helder. Het programma heeft ook een aantal plug-ins beschikbaar, waaronder een eigen equalizer, waarbij je kunt kiezen tussen een 10 bands- en een 31 bands equalizer. Hiermee kun je de gewenste frequentiesterkte tot in detail afstemmen op je eigen smaak. Dat vind ik eigenlijk de grootste plus ten opzichte van de nummer twee.

Op die tweede plaats staat Audirvana Plus. De geluidsweergave is ook heel erg goed, maar het programma heeft zelf geen equalizer. De gedachte hierachter zal vermoedelijk zijn, dat een goede versterker/receiver tegenwoordig zelf beschikt over een programmeerbare equalizer. Bovendien laat je de software het geluidsbeeld beïnvloeden, terwijl de basisgedachte is dat de DAC van je versterker het werk moet doen. Dat klopt wel, maar vanuit oogpunt van gebruiksgemak heb ik die mogelijkheid toch liever in de software. Er zitten nu eenmaal grote verschillen in opnames. Bij de één wil je bijvoorbeeld wat meer bas en bij de ander juist minder. Het is een heel gedoe om dat in mijn Denon telkens aan te moeten passen. Een begrijpelijke keuze van de programmamaker, maar toch wel een beetje jammer dus. Toch is het een genot om muziek met Audirvana Plus te beluisteren. BitPerfect is eigenlijk een klasse apart. Wat mag je verwachten van een programma van €9,00? “Geluidsverbetering ten opzichte van iTunes” blijkt het simpele antwoord. Niet op het niveau van Pure Music of Audirvana Plus, maar het levert je wel degelijk een hoorbare verbetering van de geluidskwaliteit op. Voor een heel bescheiden prijs biedt BitPerfect eigenlijk heel veel.

Amarra Hifi komt voor mij op plek vier. Het geluid verbetert wel iets ten opzichte van iTunes, maar het verschil ervaar ik als veel kleiner, dan bij de vorige drie. Het is ook opvallend dat deze budget versie gebruik maakt van de Apple-equalizer, terwijl de duurdere versies van het programma een eigen equalizer van Amarra gebruiken. Daar zit misschien wel een belangrijk verschil. Het gevoel van aangename verrassingen in de weergave van stukken - die ik goed dacht te kennen -  is minder als ik deze versie van Amarra gebruik. Ook lijkt Amarra Hifi voortdurend ruzie te hebben met de volume-instellingen van Apple. De andere plug-ins hebben die problemen niet.


EDITORS' CHOICE