ARTIKEL

Papier in olie

René van Es | 19 februari 2009 | Fotografie René van Es

De set zoals die er staat als ik kom luisteren is dus opgebouwd uit een CEC TL-0X loopwerk, daarachter van Audio Note de DAC 3.1x Balanced, een M3 voorversterker, Ankoru eindversterkers, AN-E/SPe luidsprekers, AN-V interlinks en AN-SPe luidsprekerkabels. Aangevuld met een Magnum Dynalab FT101 tuner en eigen Magnum Dynalab ST-2 buitenantenne. Naast Kees Ooms heeft Nico een goede relatie met Peter de Bruin van Acoustic Dimension en met de Audiofabriek in Haarlem.

Toen er ooit problemen waren met de M3 hielpen zij om die op te lossen. In de M3 paste Audio Note papier-in-olie condensatoren toe, die de nare eigenschap hadden om met een daverende knal zichzelf om zeep te helpen. Op aanraden van Audio Note UK werden ze vervangen door Mylar film types. Nico kon er niet naar luisteren. De magie was weg, het stereobeeld kromp, het geluid werd vlak en saai. Peter de Bruin kwam op de proppen met Jensen papier-in-olie, dat bleek een gouden greep. Nooit meer knallen en het oorspronkelijke geluid terug. En passent bracht Peter Tungsol 5687 stuurbuisjes mee en Bendix gelijkrichter buizen.

Audio Note Nico

Recent heeft Nico er aan gedacht zijn audiorek van Spectral te vervangen door een rek zonder glasplaten. Dat bleek een dood spoor. Zodra de Audio Note componenten op hout stonden werden ze saai. Een ervaring die gedeeld wordt door de mensen van de Audiofabriek. Een speciale vermelding voor de luidsprekers stands. Die zijn door een vriend van Nico zelf gemaakt en als staanders fungeren stukken massieve schroefas van een schip. Erg netjes en loodzwaar.

Een extra vermelding zijn ook de Ankoru eindversterkers wel waard. Volgens zeggen zijn er maar vijf paar van deze eerste types wereldwijd te vinden. Voor de buizenliefhebbers kan ik melden dat deze geweldenaren 70 Watt in Single Ended klasse A leveren. Het audiocircuit bestaat uit een 7044 buis, die op zijn beurt een Western Electric 300B aanstuurt. Omdat een normale driver buis niet in staat is voldoende power te leveren aan parallel geschakelde 845 buizen, moest de 300B ertussen. De 845 triodes krijgen hun hoogspanning van een paar 5R4 gelijkrichters. De 7044 en de 300B van 6X5 en 5Y3GT diodebuizen. Op drie plaatsen zitten transformatoren in de schakeling. Aan de ingang, tussen de 300B en de 845 en uiteraard aan de uitgang. Voor geïnteresseerden is een compleet verhaal over de Ankoru gepubliceerd op internet door Sound Practices.

Audio Note Nico

Wat Audio Note heeft willen bereiken en waar het goed in is geslaagd, is kracht te combineren met de fijnheid en detaillering van een 300B single ended klasse A versterker. De ontwerpkeuzes voor de meeste componenten, zeker voor de buizen en de condensatoren, komen uitvoerig aan de orde in het genoemde artikel van de hand van Andy Groove. Het resultaat is een Ankoru versterker, die stevig genoeg is om zelfs luidsprekers met een laag rendement aan te sturen. Aan een 94 dB rendement AN-E/SPe kan hij orkesten laten donderen in de huiskamer.


EDITORS' CHOICE