ARTIKEL

Lopen over water

René van Es | 19 februari 2009 | Fotografie René van Es

Ieders muziekhistorie lijkt een beetje op elkaar. Ook Nico is ooit begonnen met een drie-in-één set. Een afdankertje van pa, waar hij getooid met een hoofdtelefoon die een stuk groter was dan zijn eigen hoofd, uren en uren naar luisterde. Toen hij de leeftijd had om een beetje te gaan werken, werd van het geld dat hij kon verdienen met bollen pellen, een Aristona cassette deck gekocht. Vanaf dat moment was het opnemen van de Top 40 het mooiste moment van de week. Met lp’s kreeg Nico nooit wat, hij haat tikken, kraken en andere onregelmatigheden. CD was hem een stuk liever. Nico’s ex-zwager kocht vroeger elk jaar de nieuwste set van JVC. Dat waren dure sets die al snel 2000 gulden waren in de winkel. Een set die doorschoof kwam bij Nico terecht. Hij kocht Bose 301 luidsprekers erbij en draaide zijn muziek op een hoger niveau.

Audio Note Nico

Tot hij bij een buurman een Yamaha installatie beluisterde en bedacht dat Yamaha zo ongeveer het hoogst haalbare in audio moest zijn. De JVC ging de deur uit en Yamaha kwam naar binnen. Langzaam begon het balletje te rollen en kroop het virus naar binnen. De Bose 301 luidsprekers werden T+A modellen, gekocht bij Marc Bosman die in die tijd als verkoper werkte bij Art Fidelity. De T+A zijn opgevolgd door legendarische Elipson 1303 zuilen met Foster tweeters. De Yamaha versterker maakte plaats voor een Audio Analyse PA-90, die Nico kocht bij Kees Ooms van Renaissance Audio in Amsterdam. Niet dat hij Marc de omzet niet gunde, maar deze kon hem niet de gewenste inruilprijs geven, waarna hij hem tipte om eens naar Kees Ooms te lopen.

Het zou het begin worden van een lange en diepe vriendschap met Kees die nog altijd voortduurt. In die periode is Nico lid geworden van audioclubs en komt hij terecht bij een demonstatie van Ed de Jong met Audio Note. Nico is verkocht. Hij kreeg het gevoel te kijken naar iemand die over het water kon lopen. Een nooit te vergeten ervaring. Kees, een warm pleitbezorger voor het toen nog Japans/Britse merk Audio Note, laat Nico verder kennismaken met de producten, zodat de PA-90 het veld ruimt voor een Audio Note Soro SE (18 Watt klasse-A met 6L6G buizen). Vanaf dat moment is het virus chronisch geworden.


EDITORS' CHOICE