ARTIKEL

Van den Hul, Neat en Focal

René van Es | 28 februari 2008 | Fotografie René van Es

Aalt Jouk van Van den Hul was er weer en keek een beetje beteuterd. Hij mocht zijn nieuwe element wel toelichten, maar niet laten horen vond concurrent Ortofon, die bij dezelfde distributeur onderdak vindt. Van den Hul is onderhoudend als altijd en laat de nieuwe Fushion kabel zien, zijn HDMI product en een busje met PssPss. PssPss is overal goed voor, contacten reinigen, wasmachines inspuiten, krakende autodeuren en Van de Hul denkt dat je er ook je platen mee kunt reinigen. Om te voorkomen dat in sommige landen namen verkeerd vallen noemde hij het spul zoals het klinkt als het uit het busje komt: PssPss. Neemt u mij niet kwalijk dat ik mij in dezelfde kamer even verlekkerde aan een beul van een Roksan versterker en vrolijk gekleurde Pro-ject platenspelers.Joenit ademt Rega, Totem en Chord. In een volle kamer deden twee Arrow’s van Totem alsof ze vele malen groter waren. Het Engelse publiek leek duidelijk gecharmeerd. Bram Verellen had dit jaar het rijk alleen. Hij speelde zijn eigen muziek vanaf een gifgroene Rega platenspeler. Dat heeft hij van zijn vader, weet ik zeker. iPod’s all over the place. Eclipse luidsprekers spelend vanaf een Music Cocoon. Ik kan er maar niet aan wennen. Waar zijn de gouden tijden van SACD, CD of LP. Dat is waar, SACD, ik zag het nergens. Helemaal nergens meer. Is dat een omen? Wel zagen we Blu-ray op schermen, plasma en LCD. De winnaar wat mij betreft is Pioneer. Wat een beeld geeft Kuro.The Funk Firm is betrouwbaar bezig met vinyl. Zijn eigen platenspeler, Linn upgrade en motorsturing. Net uit met een interconnect en een arm. De arm zagen we maar een stukje van, de maker is als de dood dat iemand zijn idee steelt voor het patent rond is. Kort gezegd komt het er op neer dat de dwarsdruk compensatie bij deze arm niet overal gelijk is. Dat hoort hij ook niet te zijn: “iets dat je nooit realiseert met magneten, draadjes of veertjes”,  zegt Arthur. Serieus spul al zag de demo ruimte er uit als een rommelhok. De inmiddels geaccepteerde Funk platenspeler is er nu in een super uitvoering van kristalhelder materiaal en heet Saffire. Daarop de A.N.T.I. F*X arm. Wie verzint zo’n naam! Het staat voor A Neutral Transcribing Instrument, F dot Cross.Chapter Audio heeft problemen gehad met de toelevering en laat daarom nu pas weer ruim van zich horen. Ze leveren in de UK naast de eigen apparatuur Mark & Daniel luidsprekers en zijn daarmee terecht erg succesvol. De kleintjes klinken groots, zeker aan de Chapter elektronica. Ik hoop er eindelijk eens mee te kunnen spelen thuis.

Wat te zeggen van Neat. Het is goed, klinkt goed, oogt goed, is betaalbaar en betrouwbaar. Ga eens luisteren en plaats een Neat achter een Naim. Pak een stukje jazz en je koopt de set. Simple as that, old chap. De Momentum serie kent de 4i met een naar beneden stralende Isobaric woofer opstelling (twee woofers in tandem waarvan één de binnenkant van de kast “ziet” en de tandem woofer de buitenwereld. Of de 3i die hetzelfde doet in een monitor. Voordeel is: een twee maal zo diep laag zonder de kast groter te maken.World Design liet maar op zich wachten. Eindelijk hebben we de toezegging de buizen phono versterker naar Nederland te krijgen. Die gaan we bouwen (het zijn kits) en het resultaat komt op het DIY gedeelte van onze site. Het duurt allemaal lang in Engeland maar het komt.

Tja, Ruark, die was er niet. Wel Vita audio wat door Ruark is geïnitieerd. Navraag leerde dat Vita tijdelijk de core business is en met enige schaamte moesten de heren bekennen dat Ruark even op een zijspoor zit. Gelukkig niet op een dood spoor zo is mij verzekerd. Vita levert van die handige radio’s, met CD, iPod docking en afstandbediening. Speciaal voor de Nederlandse markt gaat het FM gedeelte in kwaliteit naar boven bijgesteld worden. Want loopt iedereen in de UK met DAB rond, wij hebben dat maar zeer beperkt. Ik heb de heren de ellende van DAB in Nederland maar eens duidelijk gemaakt, want ze kregen de indruk dat de importeur zit te slapen. Er mochten van het R4 Music Station geen foto’s worden gemaakt, wij hebben ze lekker toch!Focal maakt ook al van die rare stappen. Ik sprak ze aan op de ronde Dôme speakers en subwoofer. Dat was tegen het zere been van de ontwerper want, zo verzekerde hij mij: “De Dôme wordt gemaakt in Frankrijk en bevat echte Focal units”. Ik ga persoonlijk liever om met de nieuwe Electra “S” met de laatste tweeter onder de Be lijn, of met een Chorus 816 W. De laatste luidspreker is oorspronkelijk gemaakt voor de Nederlandse markt en heeft de bekende “W” conus units die normaal pas vanaf de Electra te vinden zijn. Door het succes komt de luidspreker nu ook uit in een beperkt aantal andere landen. En natuurlijk, ook bij Focal kwak je ergens je iPod in naast je computer.


EDITORS' CHOICE