ARTIKEL

KEF, Marantz en Quadraspire

René van Es | 28 februari 2008 | Fotografie René van Es

Kef is een verhaal apart. Boven in de hotelkamers raak ik niet opgewonden. Veel later beneden beluisteren we de Kef Muon en ik ga plat. Haast letterlijk want het systeem heeft een enorme impact. Wat een groots geluid. De speakers zijn erg imposant qua afmeting, uitgevoerd in een zilverglans, en worden aangestuurd door Musical Fidelity apparatuur. Wat mij betreft het beste en meest imposante geluid op deze show. Los liggen de diverse drivers om te laten zien hoe het systeem is opgebouwd.Wie in de Muon net als ik zware units verwacht met enorme magneten komt bedrogen uit. De grootste woofer weegt maar een paar kilo. Veel kunststof (het hele frame) en toch zo presteren. Petje af voor Kef dit keer. Leuk is dat Kef boven laat zien wat er in de kasten van de Reference serie zit. De subwoofer verbaast ons het meest. Een Spaceshuttle is er niets bij.

Marantz had een leuke aanbieding op de beurs; 6002 modellen met Mordaunt Short speakers. Klinkt gewoon goed en wie in het weekend zijn slag sloeg bespaarde op de set 80 pond. Want op de Bristol show kun je gewoon kopen, omdat de organisatie in handen is van twee winkelketens. Meerdere verkooppunten helpen de bezoekers graag.Bij importeur HIAudio zagen we iets vreemds. The Cartridge Man heeft bedacht dat een soort Velcro band om het plateau van de speler, gecombineerd met eenzelfde soort band om de motorpoelie en het plateau een speler kan aandrijven in een continue slip. Zonder enig geluid van de motor over te dragen naar de speler zelf. Het ziet er niet uit, werkte echter wel. Ik raakte persoonlijk meer opgewonden van de Hadcock armen op de spelers. Helaas zijn ze verschrikkelijk duur aan het worden.

PMC heeft veel van zijn luidsprekers moeten uitrusten met een andere tweeter. De nieuwe PMC’s zijn te herkennen aan de toevoeging i, dat staat voor Improved. Ik had van PMC iets orginelers verwacht als “I’ve got a new tweeter”. Altijd lastig op een beurs om te beoordelen, maar ik heb de stellige indruk dat de nieuwe unit zorgt voor meer rust, een breder beeld en fraaiere stemweergave. Zelf is PMC erg verguld van de i-serie.Fijn is dat PMC altijd in dezelfde ruimte speelt, met dezelfde apparatuur en dezelfde luidsprekers. Vandaar onze uitspraken over het verbeterde hoog. Navraag leert dat een upgrade van oudere systemen niet mogelijk is. Want intern is de kast gelijk aangepakt, de tweeter heeft een andere maat en het filter is aangepast. Bij PMC bestaat een filter niet uit een enkele spoel en condensator. Daar zit heel wat meer op en aan. Blijft een merk om op te letten.Monitor Audio zagen we her en der. De nieuwe Bronze lijn is uit. Heftiger zijn de Platinum series. Super fraaie kasten in exotische houtsoorten, afgewerkt met echt leren fronten. De tweeter is een keramisch gecoate aluminium/magnesium bandtweeter. Het blad What Hifi gaf er een show mee, Cyrus gebruikte ze aan hun apparatuur en Monitor Audio liet ze zelf horen. Heftige systemen voor wie het geld en de ruimte heeft.

Exposure showde het MCX systeem bestaande uit een bovenlader cd speler, voorversterker en monoblokken, die als een toren op elkaar passen. In 2007 nog een prototype, nu in productie. De eindversterkers (300 Watt/8 Ohm, 600 Watt/4 Ohm) kunnen zowel single ended als gebalanceerd worden ingezet. In de voorversterker passen optionele MM of MC phono versterkers als insteekkaart.Deze oude zeur wil er ook een tuner bij, maar die maakt Exposure niet. Maar die komt er volgens de Nederlandse importeur wel. Om het gat tussen de MCX en de 3010 serie te dichten komt Exposure nog met iets nieuws. Wat ook de importeur niet wilde verklappen. Het MCX systeem komt naar Nederland, ter plaatse werd het besteld. Maak een afspraak met de Exposure dealer, dit belooft iets echt bijzonders te zijn van een fabrikant die sinds jaar en dag faam geniet.

Proac en Michell toonden weinig nieuws en brachten zoals gewoonlijk een prima geluid voort. Proac vergeten we te veel in onze streken, fout want dat verdient een Proac niet. Bovendien eindelijk lekker vinyl als bron.Quadraspire is net niet rijk genoeg geworden van het QX! voetje en produceert door. Ze bedachten de “Sunoko-vent”. Een rek waarbij de planken voorzien zijn van sleuven om nog minder te kunnen resoneren, restjes resonanties snel kunnen worden afgevoerd via de staanders naar een nieuw soort voetje. Ik krijg een model ter recensie. Leuke bijkomstigheid, een buizenversterker kan lekker zijn warmte kwijt via de sleuven in de planken. Uiteraard in alle mogelijke houtsoorten leverbaar, bovendien in glas en plexiglas (nou ja, de gewone/reference rekken, niet de Sunoko-vent).EDITORS' CHOICE