ARTIKEL

Ayon, Tannoy en Leema

René van Es | 28 februari 2008 | Fotografie René van Es

Vienna Acoustics en Rel spelen onder één hoedje in Engeland. Qua vorm aantrekkelijk zijn de Schönberg series luidsprekers met hun aluminium behuizing. We kenden ze al, net als de meer conventionele serie met namen van grote componisten. Misschien zijn ze intern anders, uiterlijk veranderde er niets. Bij REL wel, de oude Richard Lord, die het bedrijf inmiddels heeft verlaten, kan nooit gelukkig geweest zijn met de nieuwe vormgeving van de subwoofers en de vaak felle kleuren. Het zij zo. Aan alle Britse tradities wordt getornd.



AVI, helaas tijdelijk zonder Nederlandse importeur kreeg ik te horen, bracht slechts hun kleine actieve systeem mee. Een wolf in schaapskleren, waar in de monitor een actieve versterker is ondergebracht, een d/a converter, actieve scheidingfilters etc. Samen met een tweede monitor als slave (zonder DAC) en een subwoofer is deze set luidsprekers een compleet systeem, dat op afstand bedient genoeg heeft aan een cd loopwerk om tot grootse prestaties te komen. Dat moeten we gewoon weer kunnen krijgen in Nederland, want het systeem is haast uniek in zijn compactheid zonder enige concessie aan het geluid te doen.



Meer subs bij MJ Acoustics. Van klein en gekleurd (uiterlijk dan) tot een mega sub die op zijn indrukwekkende zijkant lag om de forse Volt unit te tonen. Verborgen in het groen en blauw van plantjes maken eigen MJ Acoustics luidsprekers geluid. De tijd dat MJ alleen subs fabriceerde is voorgoed voorbij.

Bij distributeur Metropolis gaat Engeland in de vorm van een Lumley draaitafel hand in hand met het Oostenrijkse buizenversterker merk Ayon, dat succesvol aan het worden is. Daarnaast Coda voor en eindversterkers uit de USA en verdwaald een Edgar CD speler uit Tsjechië. De set met Ayon klonk geweldig, jammer dat de Lumley niet mee speelde. Doorgedrongen tot de UK is Acoustic Systems van Frank Tchang. Ineens duiken in het Marriott hotel de “resonerende schaaltjes” op. Meegedreven op de Ayon stroom. Coda is een echte krachtpatser in de goede USA traditie. Tot 25 Watt in klasse A daarna tot 440 Watt per kanaal bij 4 Ohm in klasse B. Meer dan 100 Ampère stroom gaat door de luidspreker als de Coda fors kracht zet. Niet eens uit China, echt uit de USA.



Even wat bijzonders. Roundtree heeft een luidspreker neergezet die er vreemd uitziet. Nader bekeken zien we aan de bovenkant van de kast een plat liggende woofer met de magneet omhoog. Om de woofer een geperforeerde en rondgebogen staalplaat, die aan de voorzijde een bandtweeter vasthoud. De kast is hoog en slank, staat op pootjes op een RVS plaat. De weergave benadert een rondstraler en is verrassend goed. Naar we hebben begrepen is het een vrijwel productierijp prototype. Dit zijn de snoepjes waar we zelf eigenlijk voor naar Bristol gaan. Een klasse luidspreker systeem dat aandacht verdient.



Tannoy deed het zeer voorzichtig met een Revolution Signature systeem. Was er ooit de kwijlopwekkende Glenair of een hoorn met een dual concentric, Tannoy daalt af tot het grote publiek met deze kleine reflex waar nog wel een dual concentric unit in is gehuisd. Persoonlijk was ik niet onder de indruk. Net zo min als mijn Hollandse medereiziger die verslaafd lijkt aan de echte grote Tannoy’s. Voor wie de zuil nog te groot is, Tannoy heeft in dezelfde serie twee boekenplankmodellen.



Een verhaal op zich is Leema. Terecht uiterst succesvol, demonstrerend in twee kamers. We hadden onze oren gespitst voor de nieuwe Stream CD speler en de Pulse versterker. Leema liet ze muziek spelen over een heel kleine 2-weg en het klonk nergens naar. In de kamer ernaast bevonden zich grotere Leema systemen die de sterren van de hemel speelden. Alleen niet met de Stream & Pulse.



De Nederlandse importeur van Leema, die we tegen het lijf liepen, begreep niets van onze kritiek. Kennelijk hadden zij andere muziek opgezet. Wat wel blijft is dat ik razend nieuwsgierig ben naar de elektronica die door Leema op deze beurs is geïntroduceerd. Zo heeft bijvoorbeeld de Stream maar liefst 16 stuks 24 bit/192 kHz Delta Sigma converters aan boord. En is de Pulse een kleine superstabiele krachtpatser die er 80 Watt aan 8 Ohm uitgooit of 150 aan 4 Ohm.


EDITORS' CHOICE