ARTIKEL

Marantz - Escient - Meridian - Samsung

Dat Marantz meer te bieden heeft dan de meeste onder ons kennen van internationale vakbeurzen zoals de VAD-show blijk al snel als we over de stand lopen. Reeds eerder dit jaar geïntroduceerd, maar niet minder vermeldenswaardig is het WEAVE plug and play audio systeem. Dit innovatieve systeem maakt het mogelijk om van hifi muzieksignalen te genieten in elke ruimte in huis. Signaaltransport gaat via het netwerk dat in elk huis standaard aanwezig is: de stroomvoorziening.

Absoluut een eyecather op de stand van Marantz en zeer vermeldenswaardig: de FIREBALL SE-160i Digital Music Server van Escient. Deze server herbergt een cd-speler, een cd-recorder, streaming radio en 160 Gb aan opslagcapaciteit, goed voor de opslag van duizenden cd’s. Hoe geavanceerd de techniek van het apparaat is, hoe simpel de bediening ervan. Daarbij, de Escient kan ook moeiteloos zijn weg vinden in een multiroom AV-configuratie. Het systeem valt moeiteloos te integreren met populaire multiroom-controle systemen van bijvoorbeeld Opus, Xantech, AMX en Creston.

**

Meridian toonde ons een primeur met het nieuwe surround dvd-receiver system: de G95. Dat wil zeggen, het systeem is reeds eerder op de CES in Las Vegas aan het grote publiek getoond. In Amsterdam kon met het systeem voor het eerst aanschouwen én beluisteren. Het systeem is uitgerust met een 5.1 DVD-Audio/Video Surround Receiver met zowel stereo als surround modes. Krachtige 5 x 100W digital power amplifiers zijn in staat ook kritische luidsprekers aan te sturen. Tevens speelt de G95 audio cd’s, MP3, Video-cd’s, dvd-video en dvd-audio. Winkelprijs voor dit alles zal naar verwachting 6750 euro gaan bedragen.

Ook nieuw zijn de 300-series on-wall luidsprekers van Meridian. Deze ultraplatte luidsprekersystemen zijn eenvoudig, echter zeer rigide, aan de muur te bevestigen. We bekeken en beluisterden het P320 systeem. Een 165 mm metal-cone bass/mid unit en een breed stralende ribbon hoorntweeter staan garant voor een eersteklas weergavekwaliteit. Daarbij voelt de kast zeer stevig aan, wat onze solide indruk alleen nog maar versterkt.Combineer de P320 met een SW 1600 subwoofer en een P200 Center speaker en men heeft een geluidssysteem van formaat dat buitengewoon presteert. Daarbij is het ook nog eens bijzonder stijlvol in een moderne woonomgeving te integreren.

**

Samsung schetste ons een aantal belangrijke ontwikkelingen op het gebied van lcd-schermen. Dat men, als grootste producent van flatpanels ter wereld, daar wel wat over te zeggen heeft blijkt bij het aanschouwen van het 57 inch 570DX LCD scherm. Niet alleen de afmetingen zijn indrukwekkend, de prestaties zijn dat ook. Een contrastverhouding van 1200:1, een dynamisch contrast verhouding van maar liefst 3000:1, een maximale helderheid van 600cd/m2 en een reactietijd van 8ms mogen gerust behoorlijke prestaties genoemd worden.

Het thans grootste LCD-scherm ter wereld zal met name zijn weg vinden in Narrowcasting informatiesystemen. We zullen hier komende jaren steeds meer over gaan horen en lezen. Nu al wordt winkelend publiek of vetrekkende passagiers op bijvoorbeeld Schiphol middels grote flatpanels geïnformeerd over het laatste nieuws, de scherpste aanbiedingen of de actuele vertrektijden. We verwachten dat Narrowcasting in de toekomst steeds vaker gebruikt zal worden om publiek te informeren.

Samsung begrijpt dat voor deze toepassing hoge eisen aan flatpanels gesteld worden. De schermen zijn immers 24 uur per dag, 7 dagen per week, in gebruik. Temperatuurbeheersing zal een belangrijk begrip gaan worden in deze kwestie, vandaar dat men bij Samsung veel aandacht aan deze kwestie besteedt. Bijzonder veel aandacht is dan ook besteed aan de gelijkmatige verdeling van de warmte over het oppervlakte van de panelen. Dit heeft geresulteerd in de DID technologie. Deze belangrijke technologie zal in de toekomst zijn weg vinden in meer Samsung LCD schermen.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »