ARTIKEL

Is één en één altijd twee?

AudioPaul | 07 april 2004

Luisterbezoek bij Tony (c) XingoWe hebben het hier over een visueel zeer fraaie en kwalitatief hoogwaardige en kostbare set. Deze luistersessie verliep echter toch iets anders dan ik had verwacht. Stel een topdraaitafel mét toparm én topelement op en toch valt het eindresultaat wat tegen, zeker in vergelijking met de Naim CD-speler. In dat opzicht heeft een wat ongelukkig huwelijk tussen Aitos, Sugden en Spectral met de Transrotor Fat Bob en het ZYX-element daarvoor gezorgd. Het toont nog maar weer eens aan dat simpelweg bij elkaar plaatsen van topklasse apparatuur nog geen garantie geeft voor topweergave en liet helaas de "magie" uitblijven. De Array phono voorversterker liet in deze situatie een opmerkelijk stap vooruit horen en bracht Tony`s set bijna naar referentieniveau, op de eerder genoemde opmerkingen over de podiumafbeelding na.

Extra aandacht verdient om die reden de opstelling van de speakers. Hoe goed je set ook is, de akoestiek én de opstelling is allesbepalend voor het eindresultaat! Doordat de speakers vrij dicht op elkaar staan, te dicht op de achterwand en te ver van de luisterpositie ontstaat het wat smalle en vlakke stereobeeld waar ik in deze sessie naar luisterde. Uit ervaring weet ik dat een dergelijke opstelling een smal, ondiep en wat gecomprimeerde luisterervaring oplevert die ik in extremere situaties wel eens als "tunneleffect" omschrijf, maar dan zonder de bijbehorende galm. Hier is daar nog net geen sprake van, bovendien er is in Tony`s luisterruimte ook nog voldoende ruimte om daar wat mee te stoeien. Geef de Nautilussen iets meer de ruimte, vooral in de breedte maar ook naar de achterwand en ze zullen zeer waarschijnlijk volledig "opbloeien". Overigens vind ik de laagweergave van deze Nautilus 802 buitengewoon fraai, mooi strak en ongekleurd. Ook op andere facetten als oplossend vermogen, tonale echtheid en realisme scoren deze speakers heel hoog.

De Naim CDX viel me in positieve zin op, dit is een zeer muzikale CD-speler, die met groot gemak en vloeiendheid een prachtige "wall of sound" kan neerzetten! En voor de Naim geldt bovendien dat, althans voor mij, dat een visueel wat minder aantrekkelijke speler, geen enkele reden mag zijn om deze cd-speler niet de aandacht te geven die hij verdient!

Tenslotte wil ik Tony hartelijk bedanken voor z`n gastvrijheid, de uitstekende catering en het leuke contact wat we rondom en tijdens dit bezoek met elkaar hebben gehad.

De set van Tony:

Bronnen
Platenspeler: Transrotor Fat Bob S, 1e arm SME3500 arm,
ZYX R-1000 Airy-2 element, 2e arm TR2.6 (gemodificeerde RB 250),
Goldring Eroica LX element
CD speler: Naim CDX
Versterking
Buizen prepre MC: Aitos phono
Phono-voorversterker: Sugden Optima
Voorversterker: Spectral DMC12
Eindversterker: Array S-1
Speakers
B&W Nautilus 802
Bekabeling
2 aparte groepen, SunLeiste stekkerblok,
CD speler: standaard netkabel, interlink Chord Cobra 2 (Din <> RCA)
Voorversterker; netkabel Powerlab AG,
interlink > eindversterker Ensemble Masterflux
Eindversterker: netkabel XTC
Phono: netkabel Kemp Hi Powercord Plus, interlink Siltech SQ88 Classic
Speakerkabel: Chord Carnival, single-wired
Audiorack
Aldenkamp 4 verdiepingen, ontkoppelt met 22 mm MDF platen, Masterbase en Vibrapod

Beluisterde muziek:

Dire Straits - Brothers in arms (Vertigo 1985) (lp én cd)
Robbie Williams - Live Summer 2003 (EMI 5946432) (cd)
Supertramp - Something never change (EMI 8561832 1997) (HDCD)
Stephane Grappelli/Michel Petrucciani - Flamingo (Dreyfus FDM36580-2) (cd)
Gustav Mahler - (cd) Symphony no. 5 o.l.v. Richard Cheney (Decca 1998 nr. 458860) (cd)
Eagles - Hell freezes over (Geffen 1994 Simply Vinyl SVLP050) (lp)
Anouk - Update (Dino 2004 nr. 5967042) (cd)
Antonio Forcione/Sabina Sciubba - Meet me in London (Naim Audio 1998) (lp)
Jimmy McGriff - Live where the action`s (United Artists 1967 Mua S-3059 (lp)
Chopin - pianoconcert Prelude in D major Op. 28 No. 5 door Tatiana Fiedkina (lp)

© Audiopaul, april 2004

Noot van de redactie:
Deze AudioPaul Beluistert is exclusief geschreven door AudioPaul voor HiFi.nl en wordt daarnaast ook gepubliceerd op AudioPaul`s eigen website.


EDITORS' CHOICE