ARTIKEL

Een zoektocht naar realiteit

AudioPaul | 07 april 2004

Volgens mij ben ik vast niet de enige die na die lange donkere wintermaanden met smart uitkijkt naar de lente. Ik voel me in die winterperiode soms net een holbewoner; in het donker uit je bed, nog steeds in het donker naar je werk en in het donker weer thuiskomen! Mijn dag begon dus vandaag al meer dan goed met een stralende voorjaarszon op mijn reis in de richting van Rotterdam voor een interessante luistermiddag bij een doorgewinterde audiofiel. Daarbij gaat het deze keer om Tony, een 40-jarige zelfstandig ondernemer in de ICT-sector.

Ook deze keer kies ik voor het openbaar vervoer en stap na een voorspoedige reis ergens vlak voor Rotterdam weer uit de trein. Tony wacht me vlakbij het station met de auto op en na het gebruikelijke handenschudden rijden we enkele minuten later een gezellig woonerf op waar Tony met z`n gezin een eengezinswoning betrekt.

Nadere kennismaking

Luisterbezoek bij Tony (c) Xingo

Het eerste wat me opvalt als ik de woonkamer betreed is dat, hoewel de hifi-set een prominente plek inneemt, deze ruimte verder volledig in het teken van (kleine) kinderen staat. Ik neem, na het terzijde schuiven van een poppenwagentje en wat ander speelgoed, plaats op de bank en na het inschenken van de koffie neemt Tony het woord. Hij vertelt: "De reden dat ik je heb benaderd is dat ik het leuk zou vinden om in een persoonlijk gesprek wat meer over mijn hobby (audio en muziek) te vertellen". Achterliggende reden hierbij is dat in Tony`s kennissen/ vriendenkring niet veel mensen te vinden zijn die zich bezig houden met audio.

Tony gaat verder: "Tot een aantal jaren terug was ik té vaak ongemerkt gefocussed op het technisch luisteren. De laatste tijd is dat anders geworden. Ik houd me veel minder bezig of een opname wel of niet audiofiel is en of ik wel dat ene detail waar kan nemen. Ik merk dat de nadruk vooral is komen te liggen op de beleving, betrokkenheid en luisteren naar muziek. Ik probeer zoveel mogelijk de realiteit te benaderen. Natuurlijk is dat utopie, maar ik denk dat ik op de goede weg ben. Op een gegeven moment kom je in een situatie terecht waarin je niet meer praat over goed en slecht en of je al of niet tevreden bent, maar gaan juist persoonlijke voorkeuren en wensen een veel sterkere rol spelen."

Op mijn vraag hoe Tony tot zijn huidige set is gekomen antwoordt hij: "Datgene wat ik nu heb staan is het resultaat van jarenlang luisteren, recensies lezen, praten met mensen(dealers) en heel veel uitproberen."
Hij leest de laatste 7 jaar veel audiobladen uit Engeland, Duitsland en Amerika. Maandelijks haalt hij wel een stapeltje bladen, niet zozeer voor aanschaf van nieuwe apparatuur en kabels, maar omdat hij zich met die blaadjes lekker kan ontspannen. Ook is hij regelmatig te vinden op audiosites zoals audioasylum.com, hifi.nl, naim-audio.com, tnt-audio.com en hear.nl. Inmiddels is Tony al een jaar of 6 geabonneerd op het maandblad Hifi Video Test.

Audiogeschiedenis

We kijken even in het verleden van Tony`s niet bepaald bescheiden audiogeschiedenis. Hij was er al heel jong bij, naar eigen zeggen begon hij op 6-jarige leeftijd al te "rommelen" met radiootjes en later met versterkers, cassetterecorders en platenspelers.

Begin jaren 90 begint het allemaal wat serieuzer te worden met B&W 802 MKI speakers, aangestuurd door een Kenwood receiver (70 serie), Kenwood 3-kops cassettedeck en een Sony CDP 791 CD-speler. Tony was hierover naar eigen zeggen niet echt tevreden. Al snel wordt de Kenwood apparatuur ingeruild voor een Rotel RB980/RC 980 versterkercombinatie en een Sony CDP 791 CD-speler, die snel weer wordt ingeruild voor een Sony 339 ES en een paar jaar later voor een Rotel RCD 975. In 1998 worden de B&W 802 MKI speakers ingeruild voor Monitor Audio Studio 2 SE, een jaartje later wordt de Rotel voor/eind combinatie ingeruild voor een NAD C320 die binnen een jaar weer wordt ingeruild voor een Job Goldmund versterker. De Rotel cd-speler wordt ingeruild voor een Pioneer PDS 707 en later voor een AH! Tjoeb.

Inmiddels is het 2000 en worden de Monitor Audio`s ingeruild voor B&W Nautilus 805, die kort daarna (met gesloten beurzen) tegen B&W Nautilus 804 wordt ingeruild. Tony is in die periode druk aan het experimenteren met CD-spelers, ik noem hierbij o.a. een Marantz CD 6000, Marantz CD17 en Meridian 508.24. Ook SACD krijgt zijn aandacht en hij schaft een Sony SCD777 ES aan. In 2001 verdwijnt de Goldmund Job en wordt vervangen door een Musical Fideliy XA-2 versterker. Er wordt in datzelfde jaar tevens een Rega P25 draaitafel aangeschaft met Benz Micro MC gold element en als phono voorversterker een Creek OBH 9SE.

In 2002 wordt opnieuw enige malen van apparatuur gewisseld, waarbij vooral een Mark Levinson 390S CD-speler, een Mark Levinson ML 26 eindversterker en een Plinius CD LAD voor- en SA102 eindversterkercombinatie opvallen. Eerlijkheidshalve heb ik een aantal componenten van de enorme lijst die Tony voor me had gemaakt in deze review niet genoemd, omdat dit verhaal anders buitenproportioneel zou groeien. Tony vertelde me dat veel apparatuur bij hem in huis heeft gestaan om uit te proberen. Ook is het merendeel van de apparatuur tweedehands of als demo aangeschaft.


EDITORS' CHOICE