REVIEWVPI

Samenspel

Een draaitafel is in essentie een eenvoudig apparaat. Een basis, met daarop een lager dat een draaiplateau ondersteunt, in combinatie met een motor, een arm en een element. Dit betekent echter niet dat het ook simpel is om voor de diverse onderdelen de juiste materialen te kiezen, ze op perfecte wijze te vervaardigen en in de juiste combinatie in te zetten. Pas wanneer al deze facetten de benodigde aandacht hebben gekregen ontstaat een mooie draaitafel. Bij mijn eigen TW Acustic Raven Two dient, afhankelijk van de gebruikte arm, de stand van het armboard ten opzichte van het plateau (de spindel) minutieus te worden gepositioneerd.

VPI Classic

Opvallend aan dit Classic ontwerp is dat drie belangrijke onderdelen op rigide wijze op, dan wel in, de basis gemonteerd zijn; de motor, de arm en de combinatie van lager en draaiplateau. Daarmee zijn de onderlinge afstanden vooraf eenduidig gedefinieerd en daardoor is er geen ruimte voor enige speling, hoe klein ook. Een perfecte oplossing, mits de onderdelen elkaar onderling niet kunnen beïnvloeden. Gelukkig blijkt Harry dit goed voor elkaar te hebben. Wie tegen de basis of het plateau van de Classic tikt zal merken dat het materiaal in extreme mate ‘dood’ klinkt; een korte droge tik zonder naklank. Wie vervolgens zijn oor tegen de basis aan legt zal bemerken dat de motor geen geluid of trillingen genereert die als resonanties middels de ronde rubberen snaar het plateau, of middels het gelamineerde MDF de arm, kunnen bereiken. Het enige detecteerbare geluid is dat van het draaien van de pulley.

Naast het interne samenspel is natuurlijk ook de periferie van belang. Allereerst is daar het element. In dit geval zit er in de headshell van de JMW arm een Koetsu element dat daarin geplaatst is door de importeur. Mijn eerste reactie is; dit element moet ik voor de test vervangen door een goedkoper exemplaar want de prijs van deze Koetsu ligt hoger dan die van de totale draaitafel. Na er een nachtje over te hebben geslapen besluit ik echter om dit prachtige element toch te gebruiken. Waarom? Wanneer de draaitafel in staat is om de kwaliteiten van dit terecht veel geroemde element op muzikale wijze tot uitdrukking te laten komen is het een bewijs dat het hier om een goed draaitafelontwerp gaat.

VPI Classic

Een stapje verder van de draaitafel verwijderd staat er, op hetzelfde gemodificeerde Creaktiv Rack, een Goldenote Phono 2 phono voorversterker die de muziek aangereikt krijgt via Synergistic Research interlinks. Met behulp van dezelfde interlinks, maar nu in actieve versie, wordt de verbinding tot stand gebracht met de geïntegreerde versterker P70 van Unison Research die voor de eindversterking gebruik maakt van vier KT88 buizen van Sovtek. De P70 is middels JK Acoustics Type III luidsprekerkabel verbonden met de MC Systems M3 luidsprekers.

MERK

EDITORS' CHOICE