REVIEWVPI

Classic

Op het eerste gezicht lijkt de Classic, zeker voor iemand die slechts een vluchtige blik werpt op de reeks van beschikbare modellen, een vreemde eend in de VPI bijt. Dat komt vooral door het afwijkende uiterlijk. Bij nadere beschouwing, en met het voorgaande stukje in het achterhoofd, zijn er echter wel degelijk typische VPI kenmerken te bespeuren.

VPI Classic

Zo is de één punt gelagerde arm direct herkenbaar als een JMW. In dit geval een afgeleide van de 10.5i die op menige Aries 3 te vinden is. Wat hier echter ontbreekt, is de uitgebreide VTA instelling die het mogelijk maakt om tijdens het spelen de VTA te veranderen. Daarnaast is in het kader van de kostenbesparing de basis van deze ‘Special Edition’ arm wat eenvoudiger uitgevoerd. Wel wordt in de arm gebruik gemaakt van een nieuwe zuiver koperen bedrading. Ook aan de nieuw ontwikkelde isolatie voeten van de speler is te zien dat ze afgeleid zijn van die van de HRX referentiespeler.

In tegenstelling tot de andere modellen is de wisselstroom synchroonmotor van de Classic niet losstaand maar geïntegreerd in de basis. Net zoals dat het geval was bij de eerder genoemde voorloper; de HW-19. Ook in de materiaalkeuze voor de basis grijpt Harry terug op het verleden. De speler wekt de indruk dat hij opgebouwd is vanuit een massief blok walnoot of, zoals het geval is bij het recensie exemplaar,zwart eiken. Zoals dat enkele tientallen jaren geleden gebruikelijk was en zoals een enkele andere fabrikant ook nu weer toepast.

VPI Classic

In werkelijkheid bevindt zich onder het houtfineer gelamineerd MDF dat door middel van siliconen en lange bouten gekoppeld is aan de stalen topplaat. Daarmee ontstaat een rigide, resonantievrije massa. Op deze basis is een geïnverteerd lager geplaatst waarop een volledig uit aluminium vervaardigd draaiplateau rust. Wie het plateau omdraait ziet aan de onderkant een in het aluminium liggende rubber rand. Aan de rand van het draaiplateau is te zien dat hij ook gebruikt kan worden in combinatie met VPI’s stabilisatiering. Een tweede upgrademogelijkheid is uiteraard de motorsturing van VPI; het SDS-Synchronous Drive System.

MERK

EDITORS' CHOICE