Denon PMA-600NE en DCD-600NE: goede klank, maar PMA-600NE geeft wat veel lage tonen
De PMA-600NE en DCD-600NE hebben vooral gezamenlijk gespeeld, met elkaar verbonden met de meegeleverde cinch-kabel. De PMA-600NE heeft ook muzieksignaal gekregen van andere bronnen, zoals de onlangs door ons geteste MS120, een streamer van Atoll. Ook een gemodificeerde Sonos Connect heeft de PMA-600NE van muzieksignaal voorzien, via de coaxiale digitale ingang.
Tijdens de testperiode zijn verschillende sets luidsprekers gebruikt. Als eerste werd de PMA-600NE verbonden met een paartje van het model Strada 2 van Gallo Acoustics, die bijstand kregen van een subwoofer van het model TR-3D. NB: Binnen afzienbare tijd zal een recensie op dit medium verschijnen over de Strada 2 en de TR-3D. Het eerste dat opviel was de iets te prominente aanwezigheid van lage tonen. Na enkele minuten werd het volume van de subwoofer lager gezet waardoor een betere klankbalans ontstond.
In de luisterruimte waren ook andere luidsprekers aanwezig, bijvoorbeeld een set van het vloerstaande model Premium 7 van Piega. Voor zover relevant, de Premium 7 valt in een veel hogere prijsklasse dan de PMA-600NE, maar dat neemt niet weg dat ze met elkaar werden verbonden. Wederom viel een soort overschot aan lage tonen waar te nemen. De PMA-600NE lijkt ontworpen te zijn om veel lage tonen te produceren, of de lage tonen in elk geval wat te benadrukken, en dat doet hij dus kennelijk ook. Er is niet getracht om de toonregeling van de PMA-600NE in te zetten om de laagweergave iets naar beneden te drukken. De toonregeling is ons inziens bedoeld om eventuele tekortkomingen van de luisterruimte te compenseren, zo dit al mogelijk is, en niet om de klank van de versterker zelf te corrigeren. De toonregeling heeft dus tijdens de testperiode altijd neutraal gestaan.
Niet aan de toonregeling draaien dus, maar gewoon nog een andere set luidsprekers proberen. Een waar schot in de roos bleek een set M10’s van Scansonic. Dit zijn relatief kleine maar zware tweeweg monitorluidsprekers die met een paarprijs van 670 euro in elk geval prijstechnisch heel goed bij de PMA-600NE passen. De combinatie Scansonic M10 en Denon PMA-600NE bleek een heel goede: weg was het overschot aan lage tonen. De lage tonen waren nu goed in balans met het middenbereik en de hoge tonen.
Het komt er goed beschouwd op neer dat de PMA-600NE het beste klinkt met een beetje basarme luidsprekers, bijvoorbeeld kleine monitorluidsprekers of vloerstaanders die het onderste laagje lage tonen willen laten voor wat het is. De iets te prominente weergave van lage tonen van de PMA-600NE heeft op dat moment een heilzame werking. Het overschot van de één compenseert zo ongeveer het tekort van de ander. De kleine M10 van Scansonic gaf samen met de PMA-600NE een nette, strakke en kamervullende laagweergave. De PMA-600NE deed de M10’s groter klinken dan ze zijn. Huisgenoten dachten diverse keren dat de Premium 7’s van Piega stonden te spelen. “Nee, dit geluid komt uit die kleine zwarte kastjes (de M10’s van Scansonic). Klink echt heel leuk voor het geld, nietwaar?”
En de middentonen en hoge tonen, was dat ook de moeite waard? Ja, nadat de juiste luidspreker was gevonden was het aangenaam luisteren naar de PMA-600NE en de DCD-600NE. De klank is neutraal, transparant en kamerbreed. Bij het gebruik van de juiste luidsprekers is de klankbalans goed. Er zijn geen pieken of dalen waarneembaar in het frequentiebereik. Menselijke stemmen klinken realistisch. De kwaliteit van de hoge tonen sprong er een beetje bovenuit. Bekkens en belletjes klinken realistisch en galmen nog even na. Voor een prijs van 400 euro is de PMA-600NE een prima versterker.
En hoe beviel de DCD-600NE? De DCD-600NE kost slechts 250 euro, maar heeft een uiterlijk dat duurder doet vermoeden. Ook presenteert de DCD-600NE een klank die veel duurder doet vermoeden. Cd-spelers van Denon hebben een hele fijne bediening, zo ook de DCD-600NE. Wie graag cd’s wil draaien moet de DCD-600NE bij een dealer gaan bekijken en beluisteren.
De combinatie van de PMA-600NE en DCD-600NE bewijst feitelijk dat een prettige muziekweergave en beleving helemaal niet zo duur hoeft te zijn. De PMA-600NE heeft alles in huis om het centrum te vormen van een audioset. Analoge bronnen, digitale bronnen, bluetooth-apparaten en ook een platenspeler, het kan allemaal worden aangesloten. Uiteraard kan ook een televisie worden aangesloten. Over aansluiting op een televisie gesproken, voor een relatief overzichtelijk bedrag haalt de gebruiker iets in huis dat vele malen beter klinkt dan een soundbar. De PMA-600NE zal samen met een setje monitorluidsprekers de meeste soundbars van de plank spelen. De DCD-600NE is een fijne toevoeging voor het afspelen van cd’s.
Denon PMA-600NE en DCD-600NE: vergelijking met 800-familie
Als we de 600-componenten vergelijken met de 800-productlijn dan zijn de verschillen niet heel groot. De PMA-800NE, een geïntegreerde versterker die 100 euro duurder is dan de PMA-600NE, heeft twee sets luidsprekeraansluitingen (de PMA-600NE heeft één set) en ook iets meer vermogen. De PMA-800NE heeft voorts een digitale aansluiting meer, maar de PMA-600NE heeft bluetooth-connectiviteit en dat heeft de PMA-800NE dan weer niet. De PMA-600NE is alleen geschikt voor aansluiting van een mm-element. De PMA-800NE kan ook met mc-elementen omgaan.
De DCD-800 heeft wat betere ruis- en vervormingcijfers, maar wie naar de DCD-600NE luistert zal geen ruis of vervorming waarnemen. Het verschil lijkt een beetje theoretisch van aard, al zal het onder de juiste omstandigheden vast wel waarneembaar zijn. Het meest in het oog springende verschil is het feit dat de DCD-800 ook muziek vanaf een usb-stick kan afspelen. Dat kan de DCD-600NE niet.
Denon PMA-600NE en DCD-600NE: conclusie
Het budgetvriendelijke maar fraai gebouwde koppel PMA-600NE en DCD-600NE bewijst dat een goede klank en een fijne muziekbeleving helemaal niet zo duur hoeven te zijn. De PMA-600NE is een inclusieve versterker: hij heeft analoge en digitale ingangen, een draaitafelingang en bluetooth-connectiviteit. Het uitkiezen van bijpassende luidsprekers bij de PMA-600NE vergt wat aandacht, maar daarna kan de luisteraar achterover leunen en genieten. De DCD-600NE oogt duurder dan hij is. Het loopwerk doet stilletjes zijn werk en de bediening is fijn, zoals met alle cd-spelers van Denon. Goede hifi hoeft niet duur te zijn, aldus Denon.