REVIEWDenon

DCD-600NE: fijn te bedienen cd-speler

Denon DCD-600NE: techniek, aansluitingen en specificaties

De DCD-600NE is opgetrokken in dezelfde stijl als de PMA-600NE. Het front oogt strak en opgeruimd. Het loopwerk is voorzien van een lade die zacht zoemend open of dicht schuift. Het loopwerk is niet hoorbaar op de luisterpositie. Voor een prijs van 250 euro is de DCD-600NE een degelijk gebouwde en mooi ogende cd-speler, maar dat is wellicht ook een beetje een kwestie van smaak.

De DCD-600NE speelt gewone cd’s, zowel geperste als gebrande exemplaren, en is ook in staat om cd’s met daarop mp3-bestanden of wma-bestanden af te spelen. Tijdens de testperiode is alleen naar gewone cd’s geluisterd. De DCD-600NE heeft geen digitale ingangen en kan dus niet als DA-converter voor een ander apparaat functioneren. De DCD-600NE heeft wel een optische digitale uitgang en zou dus desgewenst als loopwerk gebruikt kunnen worden. Streaming-functies en een usb-ingang zijn door Denon weggelaten. Gezien de verkoopprijs van 250 euro is dat niet erg verwonderlijk.

Het centrale display had wat ons betreft wat helderder mogen zijn. Op de luisterpositie is het display nauwelijks te lezen en met een beetje zonlicht, zelfs indirect zonlicht, is het zelfs van dichtbij niet goed te lezen. Het display kan worden gedimd of uitgeschakeld met de IR-afstandbediening.

De DCD-600NE heeft een “Pure Direct” modus, waarbij twee instellingen kunnen worden gekozen. In Mode 1 wordt het display uitgeschakeld en in Mode 2 wordt ook de digitale uitgang uitgeschakeld. We hebben geen noemenswaardig verschil kunnen vaststellen tussen het wel of niet gebruiken van de Pure Direct modus.

Denon DCD-600NE: AL 32 Processing

Denon heeft al vanaf zo ongeveer zijn eerste reeks cd-spelers een eigen kijk op DA-conversie geïmplementeerd, genaamd Alpha Processing of AL 32 Processing. In de DCD-600NE is AL 32 Processing gecombineerd met een 32-bit/192 kHz DA-converter. In de kern is AL 32 Processing Denon’s eigen technologie voor analoge golfvormreproductie. De reproduceerbaarheid van zwakke signalen wordt naar eigen zeggen verbeterd door het uitbreiden van 16-bits digitale gegevens naar 32-bits. Bovendien is het apparaat uitgerust met een 32bits/192 kHz-compatibele hoognauwkeurige DA-converter voor het omzetten van de digitale gegevens die door AL 32 Processing worden uitgebreid naar analoge signalen, aldus Denon.

Denon DCD-600NE: prettige bediening

Wie naar het front van de DCD-600NE kijkt, zou kunnen denken dat de gebruiker weinig bedieningsmogelijkheden heeft. De DCD-600NE heeft echter ruime bedieningsmogelijkheden die te vinden zijn op de meegeleverde IR-afstandbediening. Cd-spelers van Denon hadden vanaf het begin van het tijdperk van de cd-speler een hele prettige bediening en dat is nog steeds zo.

De gebruiker kan met de meegeleverde IR-afstandbediening van tevoren een liedjesrij maken door nummers te selecteren maar de liedjesrij kan ook tijdens het spelen worden gewijzigd, zonder het afspelen te moeten staken. Het display kan niet alleen de verstreken tijd weergeven maar ook de totale tijd van de hele cd of van een selectie. Met de functie “Repeat” wordt de hele cd of de geprogrammeerde selectie herhaald  en met de functie “Random” worden de nummers van de hele cd of van de selectie in een willekeurige volgorde afgespeeld. Repeat en Ramdom kunnen tegelijkertijd worden gebruikt. En dit kan allemaal tijdens het spelen worden in- of uitgeschakeld, zonder het spelende muziekstuk te onderbreken.

Ten slotte nog enkele cijfers: volgens Denon loopt het frequentiebereik van de DCD-600NE van 2 Hz tot 20 kHz. De S/R-verhouding is 110 dB. De totale harmonische vervorming is 0,003 %.

Laten we muziek gaan luisteren, want dat is immers waar het allemaal om draait.

MERK

EDITORS' CHOICE