ARTIKEL

Sets tot 50.000 euro

Werner Ero | 19 oktober 2017 | Fotografie Fabrikant

Het lijkt in eerste instantie misschien vreemd, maar hoe hoger we qua prijsniveau komen, des te duidelijker en sterker komen de echt bijzondere producten naar voren. Gelukkig is hier meteen een hele logische verklaring voor en die heeft vooral met het grotere beschikbare budget voor de ontwerpers te maken. Hierdoor is er veel meer mogelijk en hoeven er nog weer minder compromissen worden gesloten.

Op de afgelopen X-Fi show in Veldhoven was het één van de grotere publiekstrekkers en kwam het schitterende gehoormatige resultaat naadloos overeen met mijn eigen reeds eerder opgedane bevindingen. Mijn keuze voor dit topsysteem van € 50.000,- start dan ook bij de schitterende Wilson Audio Sabrina (€ 22.490,-) luidsprekers. Een tijd gecorrigeerd en faserein 3-weg systeem met verrassend modale afmetingen (99,8 cm hoog, 30,5 cm breed en 38,6 cm diep). De vormgeving combineert eenvoud en een superieur afwerkingsniveau met een verrassend mooi lijnenspel, terwijl qua luidsprekerbezetting voor papier voor het midden en laag en een textiel softdome voor het hoog is gekozen.

Zoals iedere Wilson Audio speaker is ook de kast van de Sabrina vervaardigd van speciaal gekozen materialen die voor ieder deel over specifieke eigenschappen beschikken. De aansturing lijkt in eerste instantie met een rendement van 87 dB en een nominale 4 Ohm’s impedantie niet echt moeilijk, maar schijn bedriegt. Want deze weergevers hebben een dip van 2,53 Ohm bij 139 Hz en laat dat nu net een gebied zijn wat veel muzikale informatie bevat en daardoor de aangesloten versterker behoorlijk zal kunnen belasten. 

Ultra stabiel vermogen

Eén van de meest aangewezen partners en ook tonaal een zeer goede match, vormt in dit geval de Mark Levinson No.585 geïntegreerde versterker (€ 13.990,-) Een moderne geweldenaar die tot de beste in zijn klasse behoort en daarbij een ultrastabiel vermogen van meer dan 2 x 200 Watt aan 8 Ohm aan zijn luidsprekerklemmen ter beschikking stelt. Nog belangrijker is dat deze waarde nagenoeg verdubbeld bij 4 Ohm en dat deze versterker naast een heerlijke kracht en verfijning, ook nog eens werkelijk grip en controle over het laag heeft.

Onderhuids is No.585 naast zijn arsenaal aan analoge in- en uitgangen, ook uitgerust met een zeer uitgebreide DAC sectie. Deze bestaat uit een wereldwijd zeer gerespecteerde 32-bit ESS Sabre D/A converter met een eigen voeding en kan naast een keur aan digitale ingangen ook de inkomende signalen in zowel PCM als DSD verwerken. Qua stoere en uiterst uitgebalanceerde vormgeving in combinatie met een indrukwekkende materiaalkeuze, afwerkingsgraad en ultra stabiele vermogensafgifte, is de 585 dus een ideale partner voor de Wilson Audio Sabrina. Het geheel heeft zelfs een dermate hoge graad aan perfectie en rijpheid, dat het mij doet verzuchten waarom niet meer audioproducten zo goed in elkaar zitten.

Bron

Als ideale bijpassende bron zou eigenlijk de Mark Levinson No.519 moeten dienen. Maar de prijs van deze machtige allrounder overschrijdt door zijn € 22.900,- helaas ons toch al forse budget van € 50.000,- en valt daardoor af. Als oplossing heb ik twee alternatieven gevonden die zowel visueel (ook met een 2-kleurige behuizing) als klankmatig, bijzonder goed met de No.585 versterker samengaan. De eerste kandidaat wordt gevormd door de Moon Evolution 650D DAC / CD transport (€ 7.500,-) en hoewel natuurlijk niet volledig identiek qua vormgeving, zit het denk ik genoeg in de buurt om gezamenlijk een mooi visueel samenspel te vormen. Gehoormatig zit ook de weergave van de 650D in de tonaal evenwichtige en hoog oplossende hoek, zonder digitale randjes en excessen en met een sterke muzikale correctheid en samenhang.

Het tweede alternatief wordt gevormd door het uit Italië afkomstige North Star Design Magnifico CD transport (€ 3.500,-, foto boven) in combinatie met de Supremo PCM/DSD DAC (€ 3.200,-) en bijzondere White Gold I2S kabel (€ 1.800,-). Zeker in de tweekleurige Concerto uitvoering zijn ook hier weer voldoende raakvlakken om samen met de Mark Levinson versterker een mooi visueel samenspel te creëren. Gehoormatig komt deze combinatie in ruimtelijk opzicht wat grootser en tonaal meer verzadigd over dan bij gebruik van de Moon, maar uiteindelijk valt voor beiden veel te zeggen en moet uw eigen voorkeur tenslotte de doorslag geven. Wat deze setting tenslotte zo uniek en waardevol maakt, is dat het enerzijds visuele en technologische perfectie uitstraalt, maar dat vooral de weergave op een ongelofelijk hoog niveau ligt. Het systeem klinkt daarbij veel grootser, krachtiger en meer dynamisch expressief dan de afmetingen doen vermoeden en nodigt uit tot vele uren luistergenot. Perfectie bestaat op zich niet, maar met dit systeem zult u zich dat nooit meer verder gaan afvragen. 

Bekabeling, audiorack, stroomvoorziening en akoestiek

In tegenstelling tot het eerste deel waarbij systemen tot € 5.000,- en € 10.000,- ter sprake kwamen, wordt de invloed van bovengenoemde items in dit tweede stuk veel groter. In volgorde van belangrijkheid zou ik eerst zorgen voor een verantwoorde akoestiek, dan goed bijpassende bekabeling, vervolgens de stroomvoorziening en als laatste een kwalitatief hoogwaardig audiorack.

Onze akoestiek maakt tot wel 60% van onze geluidsweergave uit en hoe duurder en vaak groter/complexer het systeem, hoe groter de invloed van de akoestiek wordt. Toch zijn er zeker al de nodige vuistregels te geven die niets kosten. Stel uw weergevers liefst zo vrij mogelijk en vooral evenwijdig van elkaar in een gelijkzijdige driehoek op en luister vooral veel naar de verschillen. Zet een stoel of bank niet pal tegen de achtermuur. Dit geeft al snel ongewenste laagaccenten. Een teveel aan galm valt heel gemakkelijk te constateren. Heeft u bij bezoek van meerdere mensen in uw woonkamer namelijk moeite de mensen te verstaan, of klinkt uw dure systeem om onverklaarbare reden (er van uitgaande dat de luidsprekers wel op de goede plaatst staan!) ondermaats. Dan wordt het de hoogste tijd om een bekend akoestiekbedrijf in de arm te nemen. Keuze genoeg zoals bijvoorbeeld Rivosono, Acoustic Matters, Mutrox en Exaudi en al deze bedrijven geven u na een thuisconsult advies wat u eraan kunt doen.

Over bekabeling doen vele fabels en onzin de ronde. Feitelijk zit het zo dat als uw systeem een te lage resolutie en incorrectheid bezit, u niet of nauwelijks verschillen zult waarnemen. Maar hoe hoger oplossend en beter een systeem, hoe groter de invloed van de gebruikte kabels zal worden. Ook hier geld weer dat u het beste met de winkel(s) waar u uw spullen aanschaft advies kunt inwinnen over wat bij uw situatie het best zal werken.

Stroomvoorziening is ook een hele belangrijke basisvoorziening die zeker in de laatste genoemde prijsklasse van € 50.000,- een factor van belang gaat worden. Een goede stroomvoorziening heeft rust en overzicht in het geluid, zorgt daarbij ook voor minder korrel, meer schoonheid en een beter gelaagde ruimtelijke presentatie. U zult verbaasd staan over het resultaat! Een bekende naam in deze is Kemp Elektroniks uit Amsterdam, maar er zijn ook verschillende goede dealers die contracten met voor hun in opdracht werkende elektriciens hebben afgesloten.

Een kwalitatief goed audiorack staat hier als laatste te boek, maar is daardoor zeker niet onbelangrijk. Het is meer dat wanneer u alle voorgaande schakels goed heeft uitgevoerd, u pas de echte meerwaarde van een goed rack hoort. Hier in de luisterruimte weet ik regelmatig bezoekers enorm te verrassen wanneer blijkt dat ze ook zelf heel gemakkelijk kunnen horen hoe groot de invloed van een ondergrond op het uiteindelijke geluid is. Een echt goed rack zorgt voor een optimale afvoer van ongewenste trillingen en resonanties en bied een rotsvaste ondergrond voor ieder component. Gehoormatig kan de werking per merk sterk verschillen en het is maar net wat u nodig heeft of wenst in uw eigen systeem. Goede audioracks worden vervaardigd door onder andere Finite Elemente, Artesania, Quadraspire, Bassocontinuo en CriticalMass en dan nog is deze lijst verre van compleet.

Rest mij tenslotte niets anders meer dan u ontzettend veel plezier bij het zelf luisteren, ervaren en verder samenstellen toe te wensen en ik hoop dat ik u met deze twee delen in ieder geval een duwtje in de goede richting heb kunnen geven. | Lees ook deel 1 met budgetten tot 5.000 en tot 10.000 euro


EDITORS' CHOICE