ARTIKEL

Sets tot 20.000 euro

Werner Ero | 19 oktober 2017 | Fotografie Fabrikant

De basis voor deze opzet wordt gevormd door de zeer recent geïntroduceerde GoldenEar Triton Reference luidsprekers. Een reusachtig groot (waarover later meer), zwart luidsprekersysteem waar verborgen achter zwart doek, maar liefst 10 actieve en passief aangestuurde luidsprekerunits acte de présence geven. Uiteraard weet ik dat u met zo’n aanhef eigenlijk al het liefst meteen wilt afhaken. We hebben het immers eerst ook over draadloos en ‘onzichtbaar’ gehad en dan staan woorden als ‘reusachtig’, ‘zwart’ en ‘vele luidsprekerunits’ al praktisch gelijk aan een ‘no go’. Toch leg ik heel graag uit waarom ik in dit geval dan toch juist voor het omgekeerde kies.

In basis heeft dit natuurlijk absoluut te maken met de zeer bijzondere kwaliteiten van de Triton Reference. Want voor een prijs van net geen € 10.000,- per paar krijgen we een luidsprekersysteem wat op dit moment voor deze prijs eigenlijk geen concurrenten bezit. Dit heeft alles te maken met zowel de denkwijze van GoldenEar als de realisatie van dit concept. Ja, de Triton Reference is met zijn 147 cm hoogte inderdaad heel fors en daar doet de 48 cm diepte verder ook niets aan af. Maar de opvallend geringe breedte van 23 cm en de rond weglopende voorzijde, zorgen er in de praktijk toch voor dat u er gezeten op uw bank eigenlijk maar bar weinig van meekrijgt. Buiten dat is het systeem meer dan goed afgewerkt en zorgt de combinatie van gepolitoerde zwarte lak, zwarte doekdelen en een afwijkende ‘spannende’ vormgeving, zeker van de zijkanten gezien voor een waar visueel statement in uw huiskamer. 

Indrukwekkende prestaties

Toch moeten we voor de werkelijke betekenis van deze weergever even kort in de techniek duiken. Want de bijzonderheid zit hem hier in het feit dat het sublaag van de Triton Reference geheel actief is uitgevoerd. Hier dus geen losse subwoofer die eigenlijk vaak storend in de kamer aanwezig is en bijna nooit naadloos met de hoofdluidsprekers integreert, maar een in de luidsprekers zelf geïntegreerd stereopaar dat werkelijk diep (tot 12 Hz!) doorloopt, afzonderlijk kan worden ingesteld en wordt gevoed door een 1.800 watt eindversterker met DPS sturing.

Hierdoor ontstaat niet alleen een beduidend grotere plaatsingsvrijheid, maar doet het ook wonderen met de rest van het passieve gedeelte. Want het grote aantal units en het actief aangestuurde sublaag, levert de Triton Reference een fantastisch rendement van maar liefst 93 dB op en dat ook nog eens bij een gemakkelijke, ideale 8 Ohm impedantie! Het zeer positieve gevolg is dat deze weergevers ondanks hun hoge pretenties en afmetingen, al met versterkers van slechts 20 watt per kanaal op stoom komen. GoldenEar kennende zou het mij niets verbazen als zelfs de prachtige maar relatief zwakke Simply Italy buizenversterker uit het eerste deel, al deze weergevers goed zou kunnen aansturen! Toch is dat niet waar ik hier naartoe wil, want als iets kan wil dat nog niet zeggen dat het ook een optimale situatie is.

Grote keuzevrijheid

Nu duidelijk is dat dit GoldenEar topmodel door zowat iedere versterker gemakkelijk aangestuurd kan worden, ligt feitelijk bijna de complete versterkerwereld aan uw voeten. Het enige wat u hier eigenlijk hoeft te doen is om als vuistregel startbedragen van € 4.000,- voor de versterker en € 2.500,- voor de bron te hanteren. Meer mag uiteraard ook, maar het is vooral belangrijk dat de karakters met elkaar matchen en de kwaliteit wel hoog genoeg is. Het basisgeluid van de Triton Reference is groots en bijna 1:1 qua afbeeldingsmaatstaf en ruimtelijke afbeelding. Terwijl er een gulheid, rijkdom en verfijning te horen is die muziek een enorm natuurlijk en ongedwongen karakter geeft. Zoals verwacht klinkt het systeem door de enorme frequentieomvang (12 Hz – 35 kHz) ook in de dagelijkse praktijk bijna extreem breedbandig en worden nergens valse accenten aangebracht. Met merken en modellen zoals bijvoorbeeld een Moon Neo 340i D3PX (€ 4.900,-) of een Hegel H360 (€ 4.995,-) zet u deze evenwichtige balans volledig door. Terwijl met een gloednieuwe Primare I35 Prisma (€ 4.499,-) de weergave nog verder kan worden opengetrokken met dan weer wel een ietwat lichtvoetiger karakter tot gevolg. Voor ieder wat wils dus en in alle gevallen enorm bevredigend. 


EDITORS' CHOICE