Er zijn weinig dingen mooier dan het liefdevol combineren van de mooiste stereocomponenten. Maar daar kleeft ook een nadeel aan, want echte high-end producten zijn doorgaans, naast erg kritisch qua set samenstelling en opstelling, dermate kostbaar dat ze bijna onbereikbaar zijn (geworden). Daarom hebben we een aantal mooie stereosets samengesteld binnen een bepaald budget. Totaalcombinaties die zoveel mogelijk prikkelende ‘magische’ muzikale eigenschappen bevatten die dure topsystemen zo aantrekkelijk kunnen maken, maar dan zonder het torenhoge prijskaartje.
Keuzes maken   Â
Als je kiest voor een degelijke hifi-set, dan moet je er rekening mee houden dat je veel geld kwijt bent en dat je vooral compromissen met je zelf aan het maken bent. Wat vind je daarbij zelf belangrijk en vooral wat kan en mag er worden weggelaten. Voor alle hier te presenteren systemen is uitgegaan van een enkel paar luidsprekers, een geïntegreerde versterker en één bron.
Uiteraard kunt je zelf naar wens nog andere bronnen toevoegen, maar dat zou in dit geval vooral het gestelde budget te ver overschrijden en dat was niet de bedoeling. Op het gebied van luidsprekers komen in deze prijsklasse eigenlijk voornamelijk 2-weg systemen in aanmerking. Vanzelfsprekend is het ook heel goed mogelijk om volgens het 3-weg principe prachtige weergevers te vervaardigen, maar vooral binnen deze prijsklasse komt dan al snel het gevaar voor onaanvaardbare klankmatige concessies om de hoek hoeken.
Buizen of transistor
Een goed ontworpen buizenversterker is nog altijd superieur als het gaat om een werkelijk diepgaande muziekbeleving, maar er moet binnen deze relatieve instapprijsklasse ook keuzes gemaakt worden. Dit heeft vooral te maken met het feit dat relatief laaggeprijsde buizenversterkers maar zelden zijn gezegend met respectabele uitgangsvermogens en laten we die nu juist net (hard) nodig hebben om de vaak relatief ongevoelige kleinere 2-weg weergevers goed aan te kunnen sturen.
Dat er voor deze eerst set dan toch eentje voor wordt genoemd, heeft alles te maken met de muzikale beleving en de moeilijk te omschrijven ‘buizenmagie’. Want ook al moet er nu veel meer aandacht aan de match versterker/luidspreker besteed worden, de uiteindelijke muzikale beloning is heerlijk zoet en bevat de heerlijkste muzikale avonturen met echte diepgang!
Versterker is belangrijkste schakel
Tientallen jaren geleden werd uit puur commerciële overwegingen vaak verteld dat het meeste geld binnen een set aan de bron moest worden uitgegeven. Iets wat bij iedere echte kenner al snel grote weerstand en vraagtekens opriep. Vooral omdat de meesten al sinds jaar en dag uit eigen ervaring weten dat het met name de versterker is die een set kan maken en breken. Digitale bronnen zijn daarbij tegenwoordig al dermate goed geworden dat ze zelfs al voordelig van een zeer hoge kwaliteit verkrijgbaar zijn, terwijl ook prima presterende weergevers al lang niet meer de wereld hoeven te kosten. Een andere grote fabel is dat producten prijstechnisch ‘precies bij elkaar moeten passen’ voor de ‘ideale’ match.
Dus luidsprekers van vijfhonderd euro per paar moet je ook op een versterker en bron van ieder vijfhonderd euro per stuk aansluiten en dat gebeurt nog maar al te vaak. Niet doen dus, want in de praktijk blijkt het tegendeel waar te zijn. Het is dus gehoormatig veel beter en vooral verstandiger om deze zelfde luidsprekers (mits wel goed ontworpen), op een echt serieuze versterker van zeg vijftienhonderd of zelfs nog meer aan te sluiten. Je zult aangenaam verrast en ook verbaasd zijn over wat je dan te horen zult krijgen.
Cd, streaming of vinyl Â
Tja, dat is best een lastige. De cd geniet nog steeds veel populariteit. Niet alleen drukt deze bron het minst zwaar op het totaalbudget, maar cd is ook in de praktijk nog steeds ‘het minst muzikaal afleidend’ (geen tablet of smartphone die constant om aandacht vraagt en daardoor afleidt), het minst gecompliceerd qua werking is en doorgaans ook nog steeds het meest muzikaal aanstekelijk klinkt. Uiteraard is streaming-audio dan weer wel ‘meer van nu’ en als je je daar inmiddels prettiger bij voelt is het zeker ook een uitstekend alternatief. Houd er echter dan wel rekening mee dat je voor een complete streaming-configuratie van dezelfde kwaliteit aanzienlijk meer geld moet uitgeven dan voor een gelijkwaardige cd-speler.
Vinyl kan uiteraard ook, maar dan moet je wel in ogenschouw nemen dat binnen zo’n relatief lage prijsklasse zeker voor zo’n mechanisch medium de klankmatige compromissen nog vrij fors kunnen zijn. Van een echt neutraal en realistisch klinkende analoge bron kan dan ook nog bijna nog geen sprake zijn. Wat niet wegneemt dat ook een platenspeler uit deze prijsklasse al wel dat typische expressieve analoge geluid voortbrengt en het is ook maar waar je zelf het meeste plezier aan beleeft.
Bekabeling, audiorack en stroomvoorziening
De drie hierboven aangehaalde parameters hebben veel invloed op het geheel. Net als bij een goede platenspeler zou ook een goed audiomeubel al snel een te grote aanslag op dit relatief beperkte budget plegen. Stroomvoorziening is eigenlijk idem dito. Het aanleggen van gescheiden aarde en één maar liefst meerdere losse audiogroepen moet niet onderschat worden in de presentatie, maar valt wederom buiten de schaal van deze prijsklasse.
Komen we terecht bij bekabeling en dat is een hele lastige. Kabels moet je zien als peper en zout bij het koken. Je brengt er een set mee op klank en kunt er vaak op meer dan subtiele wijze eigenschappen mee aanpassen en ombuigen. Neutrale kabels bestaan daarbij in principe niet. Vooral omdat er in ieder systeem en woonsituatie altijd sprake zal zijn van ‘kleurende’ en ‘versmerende’ interactieartefacten. In deze prijsklasse worden goede en betaalbare kabels aangeboden door onder andere AudioQuest, Essential Audio Tools en The Chord Company. Maar deze opsomming is zeker niet volledig en vooral veel uitproberen is hier het devies.