NIEUWS

Verslag XFI Audioshow 2017

Liefhebbers van betere audioapparatuur wisten afgelopen weekend waarheen: Veldhoven, voor de nieuwste editie van de XFI Show. Wie echt houdt van hi-fi in grote letters en niet zijn zoektocht naar betere geluid begint door naar prijskaartjes te turen, vindt hier zijn gading.

Er was behoorlijk wat fijn te zien en – vooral – te horen, bij een aantal primeurs en in de nieuwe delen van de show. XFI bood bijvoorbeeld voor het eerst een gedeelte speciaal voor liefhebbers van hoofdtelefoons en aanverwanten.  In dit verslag lopen we langs een aantal van onze favorieten en headliners langs. Gegeven dat sommige kamers letterlijk tientallen producten bevatten, is het onvermijdelijk dat niet alles ter sprake komt. Net zoals bij elke show speelt er een zekere toeval, het geluk van iets mooi of indrukwekkend te ontdekken.

Het Koningshof bij Veldhoven is een prachtig hotel, een prima locatie voor een show zoals deze. Wellicht daarom dat er al heel wat zijn geweest in de voorbije jaren. De XFI Show is de nieuwste incarnatie, goed georganiseerd en doorgaans met kamers waar relatief goede demo’s te horen. Akoestiek op een show is altijd wel een gokspel – geloof ons maar, het is zelfs op een peperdure locatie als CES in The Venetian soms schrijnend - maar heel wat standhouders wisten toch een redelijk goede resultaat te halen.

Laten we meteen beginnen met wat heel indrukwekkend was: Grimm Audio. Gegeven dat de basis van het merk een paar kilometer verder ligt in Eindhoven, mag je wel zeggen dat Grimm thuis speelde. Voor de gelegenheid werd de nieuwe LS1a getoond, een actieve speaker die je misschien beter omschrijft als een muzieksysteem. Er valt veel te vertellen over de speakers, die toegankelijker geprijsd zijn als alom geprezen LS1be. De demo van de LS1a die we bijwoonden op XFI was verbluffend, zeker met de bijhorende subwoofer in de voet verwerkt. Het geheim van dit systeem zit hem in de DSP-controle waardoor breakup van de conus kan vermeden worden, terwijl er wel een geweldige output is. Zoals altijd zien de LS1a’s er niet conventioneel uit, maar qua zuiverheid van klank zijn ze gewoon indrukwekkend.

We liepen op de zondag bij XFI langs. De locatie is behoorlijk, dus ondanks de redelijke bezoekersaantallen was het nooit echt drummen. Op een paar kamers na, tenminste. Het zal niet verbazen dat de grootste massa te vinden was bij Bowers & Wilkins. Het Britse merk greep XFI aan om de luisterpremière van de nieuwe 700 Serie te houden, afgewisseld met demo’s van de top-of-the-line 800 Serie. Naar luidsprekers uit de 800-reeks wil iedereen wel luisteren, maar er was minstens even veel interesse in de opvolgers van populaire speakers als de CM6 S2 en de CM10 S2. Zo te zien zal de nieuwe 700 Serie Bowers & Wilkins geen windeieren leggen. Het bewees toch ook dat hoewel veel bezoekers met plezier kennismaakten met premium-producten, er toch ook velen zijn die op zoek waren naar een topgeluid voor een redelijk bedrag.

Voor we aan alle stands kwamen, moesten we echter voorbij de enorme ruimte van Yamaha navigeren. Geen probleem, de Japanse audiogrootmacht had voor de gelegenheid een set NS-5000-speakers van 15.000 euro neergepoot, aangedreven door dat hoogtepunt van retrodesign, de A-S3000. Maar net toen we binnenwandelden, ging alle aandacht uit naar de YSP-5600. Of liever: de tv die er bij hoorden. Max Verstappen reed net over de finishlijn en haalde daarmee een mooie overwinning binnen. Voor zoiets moet zelfs een hifi-show even op pauze drukken.


EDITORS' CHOICE