De Node 2 wordt meestal ingezet om streaming muziek naar een hifiset. Die koppeling kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Daarom dat bijna alle streamers zoals de Node 2 goed uitgerust zijn met zowel analoge als digitale uitgangen. Maar Bluesound gaat toch nog een stapje verder. Eén blik op de achterkant van het toestel werpen is voldoende om je te overtuigen dat dit echt een overcompleet ding is. Naast de gebruikelijke analoge RCA- en digitale optische uitgang, kun je rekenen op een coax-uitgang en een uitgang voor een subwoofer. Dat laatste is vrij uniek en best interessant als je inderdaad wil werken met de combinatie van Node 2 en actieve speakers of pure stereoversterker zonder output.
Aan de voorkant bespeur ik ook een hoofdtelefoonaansluiting, wat toch ook zeer zeldzaam is bij deze type producten. Overigens kun je aan de Node 2 ook een andere bron aansluiten, zoals een cd-speler of Airport Express. Dat kan zowel analoog als digitaal, via een poortje dat automatisch detecteert over welke soort signalen het gaat. Wil je een bron digitaal aansluiten, dan heb je een iets of wat ongewonere kabel nodig met aan een kant een klassieke toslink-plug en aan de andere zijde mini-toslink. Dezelfde kabel gebruik je overigens om de Airplay-output van een Airport Express naar buiten te halen.
Stream er maar op los
Wil je meespelen in de multiroom-liga, dan moet je voor een aantal zaken zorgen. Een gebruikersvriendelijke bediening bijvoorbeeld, maar zeker ook voldoende streamingbronnen. Bluesound stelt niet teleur: hoewel de lijst van ondersteunde diensten niet zo lang is als bij Sonos, zien we bij Bluesound nauwelijks iets belangrijk missen. Deezer, Spotify, Qobuz en Tidal zijn wat mij betreft de interessantste, maar het rijtje is nog heel wat langer. De enige die er echt ontbreekt is SoundCloud, maar misschien komt die er wel aan met een volgende software-update. Tijdens onze testperiode van enkele weken ontving de Node 2 zo een aantal updates van Bluesound, wat maar aangeeft dat het merk continu bezig is met het finetunen van het systeem. Wat mij betreft is die nazorg een belangrijk gegeven dat absoluut aanwezig moet zijn bij een multiroom-systeem. Is die support er niet, blijf er dan van weg, zou ik zelfs durven stellen. Meer dan andere audioapparaten zijn streamingtoestellen afhankelijk van software – en die is nooit van de eerste keer in orde.
Streamen is echter meer dan Spotify en co. Je kunt ook eigen bestanden afspelen, zowel van een USB-stick die je achteraan kan insteken als vanaf een NAS. Bluesound werkt niet met DLNA, wat betekent dat het delen via het SMB-protocol verloopt. Een NAS zal dit zeker ondersteunen. Als je bestanden wil delen vanaf een computer, dan heeft Bluesound een handige tool om dat voor je te regelen. Maar ook handmatig is het geen moeilijke klus. De Bluesound-app zou zelf SMB-shares op het spoor moeten komen, maar dat lukte in onze – toegegeven, zeer uitgebreide - testomgeving niet bij twee NAS’en. Je kunt gelukkig het pad naar die SMB-shares ook manueel ingeven. Daarbij raad ik je aan om het IP-adres van de NAS in te voeren, niet zijn netwerknaam. Geef dan wel, indien mogelijk, een statisch IP-adres aan de NAS.
Nieuw bij generatie 2 is dat Bluetooth nu geïntegreerd is in de apparaten. Eerder moest je daarvoor een piepkleine adapter gebruiken die in een USB-poort stak. Dat het nu ingebouwd is, is natuurlijk handiger. Met het juiste brontoestel stream je trouwens met de aptX-codec, waardoor je bijvoorbeeld ontbrekende diensten (zoals Apple Music) toch aan een hogere kwaliteit op de Node kan afspelen. Met de LG G4 (een aptX-compatibele telefoon) als bron, verliep het streamen op een vijftal meter afstand perfect en aan goede kwaliteit. Eén klein aandachtspunt: het mobiel toestel via Bluetooth met de Node verbinden is niet voldoende om muziek te beluisteren. Je moet in de Bluesound-app ook de optie Bluetooth selecteren. Een beetje autodetectie zou hier leuk zijn.
REVIEWBluesound
Bluesound Node 2 - Uitgangen in overvloed
Jamie Biesemans |
09 april 2016
| Bluesound
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 oktober 2015
MERK