REVIEWBluesound

Bluesound Node 2 - Goed gehoord

Jamie Biesemans | 09 april 2016 | Bluesound
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 oktober 2015

Voor een tester is een toestel zoals de Node 2 altijd toch wat zweten. Een paar luidsprekers, die verbind je met een versterker of twee, misschien varieer je nog wat qua bronnen, en dat is het. Een Node 2 heeft heel wat aansluitmogelijkheden en je kunt er bovendien heel wat bronnen aansluiten. Zo ben je even bezig! Hoewel het strikt genomen niet noodzakelijk is, zou ik aanraden om de Node bij eerste gebruik via een ethernetkabel aan het netwerk te hangen. Dat advies geldt eigenlijk voor alle streamingtoestellen, gewoonweg omdat je dan veel sneller en zonder gedoe zaken configureert. Je hebt meteen contact met het toestel en je kunt dan snel de WiFi-gegevens invullen en de kabel weer verwijderen. Is dat geen optie, dan moet je met je mobiel toestel verbinden met een tijdelijk WiFi-netwerk dat de Node in de lucht brengt. Dit geeft je de gelegenheid om het wachtwoord van je WiFi-netwerk in te geven.



Hoewel Bluesound er niet zo zwaar mee uitpakt als sommige andere merken, zijn de Bluesound-toestellen in staat om hi-resmateriaal af te spelen. FLAC, Apple Lossless, AIFF en WAV kunnen tot 192 KHz / 24-bit, WMA-L is beperkt tot 96 KHz / 24-bit. Luister je toch lossy, dan zijn mp3’s, AAC-bestanden, WMA’s en Ogg-liedjes welkom. Kortom, de Node 2 heeft op DAC-vlak ook wat te vertellen. We hadden niets minder verwacht van een zustermerk van NAD, de fabrikant van digitale hoogvliegers als de M12 en C390DD.

De Node werd tijdens de test gevoed met hi-res ALAC’s en FLAC’s voornamelijk afkomstig van Qobuz, evenals cd-kwaliteit Apple Lossless-bestanden van cd-rips. Daarnaast luisterde ik naar streaming muziek via Qobuz en Tidal. Eén positieve zaak alvast: als je een Qobuz Sublime-abonnement hebt én hi-resaankopen hebt gedaan, dan stream je die aan de hoogste kwaliteit naar Bluesound-apparaten. Spotify Connect ging even probleemloos als andere streamingbronnen, maar je moet dan wel rekening houden dat je enkel naar één enkele zone streamt. Multiroom-muziek is niet mogelijk met Connect bij eender welk systeem, op een of twee merken na.



Na heel wat luisterwerk in veel genres, kan ik enkel concluderen dat de Node een component op hoog niveau is. Heb je een eerder high-endsysteem met de Node digitaal aangesloten, dan ga je het Bluesound-onderdeel niet bepaald als zwakke schakel ervaren. Neem je de analoge output, dan ga je ook niet teleurgesteld zijn. De DAC-conversie in de Node is zeker niet slecht; verschillen tussen de analoge output en de digitale output ga je enkel merken als er na die digitale uitgang een meer dan bovengemiddeld hoogwaardige DAC present is.

MERK

EDITORS' CHOICE