ARTIKELOnkyo

Bijzondere Features Bij Muziekweergave

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat A/V receivers eigenlijk niet zo geschikt waren voor (stereo) muziekweergave. Maar we zijn ondertussen een heel stuk opgeschoten: de A/V receiver is inmiddels een volwaardige oplossing voor al je geluidswensen geworden.DLNA
De Onkyo TX-NR3030 heeft onder meer een muziekstreamer aan boord waarmee je zowat alle gangbare audiobestanden kunt weergeven. Om deze streamer probleemloos te laten samenwerken met bijvoorbeeld verschillende opslag-apparaten, wordt gebruik gemaakt van het UPnP/DLNA protocol (UPnP staat voor Universal Plug and Play). Dat is opgesteld door de Digital Living Network Alliance. De DLNA is een samenwerking van een groot aantal fabrikanten en bedrijven die het nut inzagen van een gezamenlijke standaard waardoor, als iedereen zich er aan zou houden, apparaten van verschillende merken moeiteloos met elkaar kunnen samenwerken omdat ze ‘dezelfde taal spreken’. Het is dus eigenlijk meer een certificering dan een techniek, maar wél eentje waar je, vaak zonder het te merken, héél veel gemak en plezier aan beleeft. Als je een NAS in je netwerk hebt zitten waar in de juiste mappen je films en je muziek op staan, kan de TX-NR3030 die bestanden meteen vinden en afspelen.

Vtuner 
Oftewel internetradio. Laat je Onkyo TX-NR3030 via de ethernetverbinding (of WiFi) contact maken met internet en je kunt gratis en zonder abonnement naar tienduizenden radiostations van over de hele wereld luisteren, waarbij je onder meer kunt zoeken op stationsnaam, land van herkomst en genre. Uiteraard kun je je favoriete zenders in een lijst opslaan.

Spotify en Deezer
Dit zijn de twee populairste online muziekdiensten van het moment, en uiteraard kun je die ook beluisteren met de TX-NR3030. Onkyo was de eerste fabrikant van A/V Receivers die Spotify aan een aantal van hun apparaten toegevoegde. En nu is er zelfs Spotify Connect aan boord. Dat betekent dat Spotify is ingebouwd in de software van je receiver. Door je receiver contact te laten maken met je Spotify-account (dit werkt overigens alleen voor de betaalde Premium-versie) kun je met de gratis Spotify App op je smartphone of tablet ook de Spotify in je receiver bedienen. Een ander groot voordeel is dat de Spotify die in je receiver ‘woont’ ook altijd meteen de jongste updates krijgt.

Wifi en Bluetooth
Veel mensen hebben muziek op hun smartphone staan, en niets is zo leuk als die muziek over je grote geluidsinstallatie af te spelen. Daarvoor kun je bij de TX-NR3030 gebruik maken van Bluetooth. Onkyo heeft vanwege de compatibiliteit met alle merken smartphones (ook de iPhone) gekozen voor het degelijke en stabiele A2DP 1.2 Bluetooth protocol met Enhanced Data Rate. Dat betekent dat je je smartphone snel kunt koppelen met de TX-NR3030 en via je vertrouwde afspeel-app muziek in redelijk hoge kwaliteit kunt luisteren, binnen een straal van maximaal 15 meter van de receiver. Uiteraard heeft deze receiver ook WiFi aan boord, waarmee je hem in je thuisnetwerk kunt opnemen en waardoor je hem bijvoorbeeld met de Remote App kunt bedienen. Het voordeel van WiFi is dat je de receiver overal kunt neerzetten zonder rekening te hoeven houden met de eventuele aanwezigheid van een ethernet-aansluiting. Toch kan het slim zijn om de receiver wél bedraad aan te sluiten. De TX-NR3030 kan namelijk naast MP3 ook zeer grote (en dus veel bandbreedte vragende) audiobestanden afspelen. Denk daarbij aan meerkanaals Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio maar ook 24 bit/192kHz Flac of Apple Lossless, WAV en zelfs DSD (het Super Audio CD bestandsformaat). Hetzelfde geldt voor 4K videosignalen. Ook die zijn een stuk groter dan ‘gewone’ Full-HD. Voor het streamen van internetradio of andere muziek in mp3-kwaliteit en films in DVD resolutie voldoet WiFi prima, maar als je HiRes geluid of Blu-ray video naar je receiver wil gaan streamen, is Wifi verre van ideaal. In veel huishoudens zijn de TV, de digitale settop-box van Ziggo of UPC en de meeste spelcomputers trouwens ook al voorzien van een ethernet-aansluiting, dus reden genoeg om toch maar een keer een draadje te trekken vanaf je modem. Leg een goede gigabit-switch achter je A/V installatie om alles op aan te sluiten en je bent wat bandbreedte betreft klaar voor de toekomst.

Multi Zone
Als je geen gebruik maakt van Dolby Atmos houd je een aantal kanalen over op je TX-NR3030. Die kun je gebruiken om maximaal twee andere zones van muziek te voorzien. Dat hoeft dan trouwens niet dezelfde muziek te zijn als in de ruimte waar de surroundset staat. De twee extra zones zijn afzonderlijk te bedienen via de Onkyo Remote App. Of je kiest voor 1 extra zone en je gebruikt twee extra kanalen om je Front luidsprekers in de grote surroundset van bi-amping te voorzien, waardoor ze - vooral bij stereo weergave - beter kunnen klinken.

MERK

EDITORS' CHOICE