ARTIKELNaim Audio

Zelf beleven

Na dit hartverwarmende betoog van hoofdontwerper Steve Sells, is het mijn eigen beurt om mij naar het door gordijnen afgebakende luisterdeel van de showroom te begeven. Een drietal comfortabele bioscoopfauteuils zorgen voor een prettige zit en wanneer mijn ogen aan het schermerdonker gewend zijn, zie ik daar misschien wel de grootste versterker die ik ooit heb gezien! Mijn hemel, wat een mastodont zeg! Met maten als 94 cm hoog, zo’n 26 cm breed voor ieder van de drie modules (één voorversterker in het midden, geflankeerd door de twee mono eindversterkers) en 41 cm diep, is het een echte tour de force. Toch komt hij ondanks de extra massieve constructie en de typische zwarte Naim behuizingskleur, niet lomp of buitenproportioneel over.

Mede door de geraffineerd wit verlichte en volledig transparante perspex midden delen, samen met de organisch gewelfde koellichamen, ligt het geheel zelfs gracieus en stijlvol op het netvlies. Opvallend is dat de altijd zo typische groene Naim kleur, bij zowel de nieuwe Mu-so als Statement nu in wit is veranderd. Tijdens de demo staan als luidsprekers Naim’s eigen Ovator S-800 topmodellen opgesteld en wordt er uitsluitend muziek vanaf de Naim NDS streamer afgespeeld. De bediening hiervan is in handen van export manager Doug Graham die via een Naim App op een iPad, zowel de muziek als het volumeniveau regelt. Vermeldenswaardig is dat er bij het Statement systeem ook een zeer zware uit massief metaal vervaardigde ‘normale’ eigen en verlichte afstandsbediening wordt bijgeleverd. Omdat er dit keer heel veel verschillende korte muziekstukken zijn gedraaid, onthoud ik mij dit keer van het opsommen van allerlei artiesten en nummers. Ook omdat het hier niet een echte test betreft, maar meer een goede kennismakingsindruk.

Wanneer de eerste noten weerklinken en het nummer na enkele minuten tenslotte langzaam uitsterft, ontstaat in mijn hoofd al snel een heel scala aan kretologieën die vechten om voorrang om als eerste uitgesproken te worden. Bij het zien van zo’n enorme versterker, denk ik dat bijna iedereen zal verwachten dat in eerste instantie de aandacht naar het laag zal gaan. Laag in de vorm van een enorm solide, krachtig en misschien zelfs wel voluptueus basfundament. Maar dat is niet hetgeen dat mij als eerste opvalt. Want de eerste woorden die bij mij opkomen zijn gemak, souplesse, moeiteloosheid, natuurlijkheid en een totale afwezigheid van compressieverschijnselen. Je hoort gewoon dat zelfs bij de meest gecompliceerde muziekstukken, de versterker als het ware nog steeds stationair staat te draaien.

Feitelijk heeft het wel veel overeenkomsten met een V12 automotor. Alles gaat moeiteloos en soepel, bijna zonder geluid, zonder enige trilling en heel en af toe en diepe grom als er echte inspanning vereist is. Als volgende aspect valt de eerder door Steve genoemde snelheid meteen op. Het geluid van de Statement bezit namelijk niet de ‘doorsnee’ Naim signatuur. Wel in de zin van een ‘spot on’ timing en het bijbehorende ritmegevoel, maar er is nu op ongedwongen wijze zoveel meer muzikale informatie waarneembaar, gepresenteerd met zo’n levensechte dynamische contrasten, dat het opvallend is. De basisklank is daarbij opvallend natuurlijk en heeft zelfs regelmatig veel weg van een topklasse buizenversterker. Tonaal vallen er na langer luisteren ook een aantal zaken op. Het hoog is vloeiend, natuurlijk en zacht en lijkt later bij nummers die ik heel goed ken, muzikaal ietsje afgerond.

Ook het hoge middengebied is in deze situatie eerder licht terughoudend dan assertief. Maar laat ik duidelijk zijn dat waarschijnlijk 99% van deze constatering wordt veroorzaakt door deze voor de show ietwat geïmproviseerde opstelling en dat een ruimte met echte wanden vermoedelijk een heel ander beeld zal scheppen. Een heel sterke eigenschap van het Statement systeem is de gave om de luisteraar op een toch heel relaxte wijze, diep de muziek in te trekken. Mechanische klankmatige eigenschappen zijn deze versterker totaal vreemd en dat spreekt sterk voor de geslaagde weg die Steve Sells en zijn team zijn ingeslagen. Een eerste ontmoeting die heel sterk naar meer smaakt! En u kunt het dit keer ook binnenkort helemaal zelf gaan beleven! Voor België is dat bij Alpha high-end op 6, 7 en 8 maart in Brasschaat en voor Nederland is dat bij Rhapsody in Hilversum op 20 en 21 maart.

MERK

EDITORS' CHOICE