ARTIKELNaim Audio

Conclusie

Een eerste ontmoeting met een nu al geschiedenis schrijvende versterker, de Naim Statement. Dit keer gelukkig geen ongewenst bombast of sterke eigenschappen in één of slechts een paar gebieden, terwijl de rest wordt weggelaten. Nee, deze stereo voor- en twee mono eindversterkers in één passend concept, gaat voor het eremetaal. Oftewel een weergave waarbij alles perfect in evenwicht is en waarbij je ook nog eens op natuurlijke wijze heel veel informatie kunt waarnemen. Maar pas op, want ‘het beest’ kan zeker ook zijn tanden laten zien! Iets wat af en toe hoorbaar is bij meer eisenstellende muziek.

Maar ook dan blijft het eindresultaat keer op keer volstrekt egaal, met tonaal hooguit wat bewuste afronding en vloeiendheid in het tophoog en een vleugje prettige organische warmte en bezieling rond alle instrumenten. De meest treffende vergelijking vind ik die met een luxueuze sportcoupe voorzien van een beresterke V12 motor. En wacht eens even, die staat tijdens de demo ook bijna letterlijk naast de Statement! Ik heb het dan natuurlijk over de Bentley Continental Speed. Een auto die misschien wel het beste evenbeeld van het Statement concept belichaamt.

Allebei de producten zijn enorm kostbaar en roepen bij veel minder welgestelden mogelijk de vraag op waarom het toch allemaal zoveel geld moet kosten. Zelf zie ik dit eigenlijk toch anders. Vooral omdat de mens als wezen nu eenmaal altijd de gebaande paden wil verlaten en zich wil blijven doorontwikkelen. En wat is er buiten dat nu mooier dan met dit soort producten virtueel te kunnen tijdreizen en je onder te dompelen in het ultieme genot?

  • Latham Audio b.v.
  • Tel: 013-5082411
  • E-mail: info@latham.nl
  • www.latham.nl
MERK

EDITORS' CHOICE