ARTIKELEpson

Waar moet je op letten?

Jochem Geerdink | 29 februari 2012 | Epson

Naast de gebruikte technologie van de projector, zijn nog enkele aspecten van groot belang bij de keuze voor een apparaat. Naast lichtsterkte, weergegeven in ANSI, resolutie en contrast, zijn bijvoorbeeld ook zaken als koelingsgeluid en HD (ready) of 3D van belang.

Bestuursleden van ANSI projecteren gestandaardiseerd enthousiasme

De lichtsterkte van een projector wordt weergegeven in ANSI, dat staat voor American National Standard Institute. De hoeveelheid licht dat op het scherm valt, bepaalt de helderheid van het beeld. Hoe hoger de ANSI waarde, hoe beter het beeld bij slechte lichtomstandigheden. Bijvoorbeeld in ruimten waar veel (dag)licht is. Hoe lichter de ruimte, hoe hoger de ANSI waarde moet zijn. Voor een goed verduisterde ruimte, voldoet een projector met een lagere ANSI waarde. Overigens geldt dat vooral voor computerbeelden, want door de vaak donkere scènes in films, zijn deze minder gevoelig voor lichtopbrengst.

Ook de resolutie is van belang. Want hoe hoger de resolutie, hoe meer beeldpunten (pixels) waaruit een beeld is opgebouwd en hoe scherper dat beeld wordt. Vooral wanneer de projector gebruikt wordt om te gamen, is een hoge resolutie van belang. TV- en videobeelden worden namelijk doorgegeven in beeldlijnen, die door de projector worden omgevormd in pixels. 1024 x 768 en 1280 x 800 zijn momenteel nog steeds de meest toegepaste – en verkochte – resoluties bij projectoren.

BenQ full HD

Maar het aantal projectoren met HD ready (1280 x 720 pixels) of Full HD (1920 x 1024 pixels) neemt rap toe en worden ook steeds goedkoper. Voor minder dan duizend euro heb je al een prima Full HD projector. Producenten van projectoren hebben 3D ontdekt, al is een 3D Full HD nog behoorlijk aan de prijs. Een ‘gewone’ 3D beamer heb je al voor zo’n vijf- tot zeshonderd euro in huis.

De contrastwaarde geeft aan hoeveel grijswaarden de beamer kan onderscheiden tussen wit en zwart. Hoe hoger de waarde, hoe beter de detaillering en het zwartniveau van het geprojecteerde beeld. Iedere beamer maakt koelingsgeluid. Een ventilator in het apparaat zorgt ervoor dat de lamp gekoeld wordt. Op die manier wordt de levensduur van de lamp verlengd. Doordat veel beamers tegenwoordig een spaarstand hebben, waardoor de lamp op een lagere spanning brandt, is ook het koelingsgeluid de afgelopen jaren fors verminderd. Het is aan te raden te kiezen voor een beamer met een koelingsgeluid onder 25 dB.

Sony 3D projector

Ondertussen blijft de beamermarkt zich steeds verder doorontwikkelen. Zo neemt het aantal draadloze beamers toe, al moet daar op dit moment nog wel flink voor in de buidel worden getast. Heb je desondanks geen zin in kabels vanaf DVD-speler of computer, dan kan bijvoorbeeld door gebruik van een Bluetooth adapter of WiFi-verbinding de beamer aangestuurd worden. Epson bracht afgelopen najaar herfst de allereerste 3LCD HD ready projector met docking station voor iPod en iPhone op de markt. De MG-850HD, die ze op IFA 2011 met de wereld deelden en in Nederland op de AV-NU aan de consument werd voorgesteld, heeft een adviesprijs van 699 euro. Ook werd recent de iProjection app geïntroduceerd, voor draadloze projectie vanaf iPad of iPhone. En op de ISE in Amsterdam was er op het gebied van projectie ook weer van alles te melden

Epson MG-850HD


EDITORS' CHOICE