Ieder van de systemen heeft zijn voor en nadelen. Zo heeft een 3LCD projector ten opzichte van een DLP projector met één DMD chip een hogere lichtopbrengst met spetterende kleuren. Het lichtrendement van gekleurd licht wordt gemeten in CLO (Colour Light Output), een maateenheid voor de helderheid van projectoren die door Epson al enkele jaren voor nieuwe modellen wordt toegepast. CLO meet het vermogen van een projector om gekleurd licht te generen, en biedt daarmee een nauwkeurige, eenvoudig te begrijpen manier om de kleurenprestatie van een projector te evalueren.
Daarnaast is het beeld bij 3LCD wat rustiger omdat het niet wordt opgebouwd uit bewegende spiegeltjes, maar door stilstaande panelen. Ook verbruikt een LCD projector over het algemeen minder stroom.
Epson 3LCD, één van de nieuwe modellen op ISE 2012
Een nadeel aan lcd is dat door de traagheid van de kristallen snel bewegende beelden wat wazig kunnen worden. Daarnaast is zwart niet echt zwart, maar eerder donkergrijs. Er zijn echter technieken ontwikkeld om deze nadelen tegen te spreken, waaronder de Auto Iris-functie die je in de 1080p producten van Epson wordt gebruikt. De Auto Iris-functie biedt bijvoorbeeld een hoog contrastniveau en een breed kleurenspectrum zodat beelden nog mooier ogen; een baanbrekend contrast van maar liefst 200.000:1 voor diepzwarte tinten in donkere scènes en helderwitte tinten in heldere scènes.
Naarmate het apparaat ouder wordt, zal de lichtopbrengst afnemen omdat de LCD panelen minder licht doorlaten. Het feit dat de lampsterkte op lange termijn afneemt is echter een universeel punt bij projectoren.Â
BenQ DLP
DLP heeft in de basis een betere zwartweergave dan LCD, maar eerder genoemde technieken bij 3LCD maken dat deze verschillen nauwelijks nog waar te nemen zijn. Een groot nadeel van de oudere DLP projectoren was dat de kostbare lamp nogal vaak vernieuwd moest worden, omdat deze vaak maar een brandtijd van 2000 tot 5000 uur had. Sinds het gebruik van LED en lasers in de apparaten en de zogenaamde spaarstanden, is dat nadeel echter verminderd en hebben DMD chips een langere levensduur.
Wel kunnen sommige kijkers ook bij de nieuwe generatie DLP projectoren hinder ondervinden van wat men noemt het ‘regenboogeffect’. Bij snelle bewegingen van voornamelijk lichte voorwerpen over een donkere achtergrond, kunnen de ogen een kleurenwaas achter het lichte object waarnemen. Dit effect ontstaat door het ronddraaien van het kleurenwiel in de projector. In een projector met een zogenaamd 5 speed kleurenwiel is dit effect nauwelijks nog waarneembaar. Ook bij projectoren met drie DMD chips valt dit effect weg, omdat deze geen gebruik hoeft te maken van een kleurenwiel.
Een DLP projector verbruikt meer stroom dan een LCD projector en de ventilator van de lamp maakt over het algemeen ook meer geluid dan die in een LCD projector. Ook zijn er mensen die het geluid van het ronddraaiende kleurenwiel als hinderlijk ervaren.