ARTIKELEpson

Het scherm

Jochem Geerdink | 29 februari 2012 | Epson

We hebben het tot nu toe vooral over projectoren gehad, maar het scherm is van minstens even groot belang voor een mooie weergave van de beelden. Waar opa vroeger genoegen nam met een wit laken tegen de muur, zorgt een goed projectiedoek zeker voor toegevoegde waarde. Zo beschikt het over een speciale coating, die voor unieke reflecterende eigenschappen zorgt. Daarnaast heeft het doek vaak een zwarte rand, wat zorgt voor een verhoogde waargenomen helderheid.

De prijs van een projectiedoek loopt ver uiteen, afhankelijk van de wensen. Wil je een handmatig of elektrisch oprolbaar projectiescherm, of toch een vast doek? En hoe groot en in welke verhouding moet dat dan zijn? De schermhoogte is afhankelijk van de afstand van de achterste kijker. Het scherm moet een zesde van die afstand bedragen. De breedte is 1,33 x de hoogte bij 4:3 en 1,78 x de hoogte voor een 16:9 (breedbeeld) verhouding.

Een goedkoop alternatief voor een doek, is speciale projectieverf. Hiermee schilder je zelf het scherm op je muur, waarna je met een magnetisch donker kader bovendien voor het ultieme contrasteffect kunt zorgen. Na het weghalen van dit kader, blijft een ‘normale’ witte muur over. Deze laatste optie kost zo’n 300 euro, voor een derde van dat bedrag heb je projectieverf om een scherm van 5 m2 te schilderen.


Conclusie
We hebben geprobeerd in bovenstaand verhaal wat meer inzicht te geven in de werking van beamers. Welke projector voor u de beste keus is, is van zoveel factoren afhankelijk, dat het onmogelijk is hier een advies te geven. Specificaties als lichtopbrengst, resolutie, contrast en koelingsgeluid zien er op papier altijd mooi uit, maar in de praktijk blijkt dat de combinatie van deze eigenschappen de kwaliteit van een beamer bepaalt. Daarnaast is enige subjectiviteit van invloed, zoals ook een goede home cinema set persoonlijk kan zijn - smaken verschillen tenslotte, en iedereen heeft andere voorkeuren. Overweegt u de aanschaf van zo’n apparaat, laat u dan goed voorlichten door een specialist.


EDITORS' CHOICE