REVIEWOnkyo

Conclusie

Mallory June Zeilstra uit USA
Is even op bezoek in Nederland, woont in Amerika, heeft een Friese vader en spreekt nog perfect Nederlands. Luistert veel naar muziek onderweg via haar iPhone met de bijbehorende, in het hoofdtelefoonlandschap zeer ruim vertegenwoordigde witte in-ears. "Maar die waren even zoek, nu heb ik in een Nederlandse winkelketen een paar in-ears gekocht, maar die zijn eerlijk gezegd ongelooflijk slecht. Ja, dan is deze koptelefoon echt een ehm, hoe zeggen jullie dat? Verademing ja!

Hij zit gelijk erg prettig. Het geluid vind ik mooi zacht, mooi rond. Minder slecht voor mijn oren, want hij hoeft ook op minder hoog volume. Daar maak ik me af en toe best wel zorgen over. Deels door de muziekstijlen die ik afspeel: indie. Foster the People, The XX. Dat gaat af en toe best wel hard."

Annekee Wagemaker uit Amsterdam
Vriendin van Mallory. Luistert veel naar muziek, ook graag onderweg. Haar favorieten? "Carla Bruni, Radiohead, Whitests Boys Alive, The Black Keys, dat soort werk, vrij breed ook wel." Is onder de indruk van de koptelefoon van Onkyo. "Je merkt eigenlijk gelijk dat het geluid goed is afgesteld. Alles valt mooi op zijn plaats. De koptelefoon ziet er ook goed afgewerkt uit, sluit mooi op je oren. Dat helpt ook weer in geluidsafscherming van buitenaf."

Frank Uiterwaal uit Leiden
Werkt op Schiphol, heeft nu net lunchpauze, zit op het Panoramadek. Een echte muziekliefhebber, zo mogen we hem gerust noemen. "Ik draai thuis ook vaak muziek, via mijn stereo-installatie." Ook Frank is een fervent gebruiker van zijn in-ears; "Ik schat de verhouding zo fifty-fifty. Die oordopjes heb ik nu al zo'n vier jaar, erg tevreden mee. Ik luister graag naar progressieve rock, jaren '70, maar ook die van nu. Foo Fighters vind ik ook goed."

Wat vindt Frank van de Onkyo? "Het is voor mij een nieuw merk. Hij zit heel goed op je hoofd, laat heel weinig geluid van buiten door. Dat is hier op het Panoramadek natuurlijk wel prettig met al die vliegtuiggeluiden. Ik vind de sound goed, maar wel een iets te gering volume. De bas is OK, niet heel diep, maar wel goed aanwezig. Het uiterlijk? Mooie kabel, met een goeie aansluiting op de muziekspeler, die ook niet uitsteekt. De koptelefoon zelf vind ik een beetje jaren '90 uitstraling hebben. Wel robuust en degelijk trouwens."

Koos van Mierlo uit Tilburg
Loopt stage op Schiphol. Heeft net pauze en ook wel even tijd voor ons. Is niet alleen passieve muziekliefhebber, maar ook zelf muzikant (gitarist). Luistert graag naar rock 'n roll, blues, country en tegenwoordig vaak singer-songwriters. Namen? Bob Dylan, Chuck Berry, maar ook van nu; The National, Babyshambles. En al deze muziek wordt ook vaak via een hoofdtelefoon beluisterd, laat Koos weten.

"Ik heb momenteel best wel een goede koptelefoon vind ik zelf. Hij zit in de prijsklasse van boven de honderd euro, dus dan mag je ook wel wat erwachten. Deze Onkyo zit lekker op je hoofd en sluit goed af. Wat mij opvalt is de bas, die vind ik goed. De afstemming tussen bas en de hoge tonen vind ik niet helemaal. Iets te ver uit elkaar. Het design van de koptelefoon is strak, best wel OK."

Resumé
Zo hoor je het ook eens van een ander. Schiphol bleek een geslaagde locatie om muziekliefhebbers ongedwongen kennis te laten maken met een nieuw merk in hoofdtelefoonland. Ons testpanel was over het algemeen enthousiast en goed te spreken over de Onkyo ES-FC300. Vooral voor de in ear-gebruikers leek er een nieuwe wereld open te gaan. Ook het design en uiterlijk van de koptelefoon werd gewaardeerd. "Straalt kwaliteit uit", was de typering. Bij het noemen van het prijskaartje (179 euro) was daarbij wel de kanttekening: 'dat mag dan ook wel voor die prijs'.


EDITORS' CHOICE