REVIEW

Streamen

Schijfjes lezen is één ding, maar de moderne AV-liefhebber hecht veelal net zoveel belang aan goed uitgewerkte streaming faciliteiten. Op dat vlak kwam de PS3 heel aardig uit de hoek met een z’n volwassen DLNA support. Uiteraard ondersteunt de PS4 ook DLNA, en eh … Wacht. Even diep ademhalen: de PS4 ondersteunt géén DLNA. Onwaarschijnlijk, maar waar. De reden zou zitten in het feit dat Sony vooral z’n eigen online streaming diensten naar voren wil schuiven. Dat willen we best geloven, maar of de consument daar gelukkig mee zal zijn? De PS4 zou overigens ook al geen mp3- en flac-bestanden kunnen lezen. De verantwoordelijke Sony bobo – dat is Shuhei Yoshida – heeft in een reactie laten weten dat mp3-, cd- en DLNA-ondersteuning er mogelijk wel in de toekomst komen. Mogelijk? Pfff...

Voorlopige conclusie
Het is altijd al zo geweest dat de ware potentie van een gameconsole pas duidelijk wordt al deze al een paar jaar op de markt is. Dat komt omdat de spelletjesontwikkelaars die periode nodig hebben om geleidelijk aan het maximale prestatieniveau van een nieuwe console te leren benutten. Vandaag is het verschil qua graphics inderdaad nog erg klein ten opzichte van de PS3, maar de kans is groot dat dat tegen medio volgend jaar al heel anders is.

In zijn rol van ‘do-it-all’ mediabron schiet de nieuwe PlayStation 4 hopeloos tekort. Dat kan ook moeilijk anders als de lijst met zaken die hij niet kan zo stilaan langer is dan die met de zaken die hij wel kan.

Als Sony de tekorten van de PS4 als mediabron weet goed te maken, er en passant nog 4K output en HDMI 2.0 aan toevoegt en een behoorlijke afstand ten opzichte van de PS3 neemt qua graphics, dan luidt ons devies: kopen! Je kan natuurlijk gokken dat dat sowieso allemaal wel goed komt en alvast zo’n fraaie PS4 bestellen, maar wij zijn eerder van het ‘eerst zien, dan geloven’-principe.


EDITORS' CHOICE