REVIEW

Sony PlayStation 4 eerste indrukken

Natuurlijk is de komst van de PlayStation 4 opwindend nieuws voor de gamers onder ons. De bijzonder performante hardware en de aantrekkelijke featureset laten daar geen twijfel over bestaan. Dat vinden we allemaal prima, maar zou de PS4 ook als do-it-all bron in een AV-systeem dienst kunnen doen?

Eens kijken of we daar in deze testpreview en eerste ‘hands on’ kennismaking al enig inzicht over kunnen krijgen. Maar we beginnen bij het begin: de hardware. De nieuwe Sony PlayStation 4 – codenaam CUH-1000A – ligt op 29 november aanstaande in de winkelrekken en gaat € 399 kosten. Voor dat bedrag heb je recht op een ingebouwde harde schijf van 500 Gb en een draadloze DualShock 4 controller. Er zit ook een headset in de doos, maar stel je van die laatste niet teveel voor. Het is namelijk een mono in-ear model. Wat we over die 500 Gb schijf nog kwijt willen, is dat er in de praktijk kennelijk slechts om en bij de 400 Gb van overblijft voor de gebruiker. De rest wordt opgegeten door de systeemsoftware en dergelijke. Bummer.

Hardware
De PS4 heeft een 8-core AMD x86 ‘Jaguar’ processor onder de motorkap zitten, en beschikt over 8 GB RAM geheugen. Dat RAM geheugen – van het GDDR5 type – maakt een data doorvoersnelheid mogelijk van zo maar eventjes 176 GB/sec. Een Radeon ‘next generation’ grafische processor met een capaciteit van 1,84 TFLOPS maakt het verhaal compleet. En ja, dit alles maakt dat de PS4 eigenlijk een soort dedicated pc is. Waar op zich niets mis mee is, natuurlijk.

Al die nieuwe, krachtige hardware moet zorgen voor gevoelig betere gaming prestaties dan die van de PS3. In theorie, althans. Hoe één en ander zich in de praktijk uit, ervaren we tijdens een eerste kennismaking voor de pers op het hoofdkwartier van Sony…

Beeld overzetten van de PS4 naar de PS Vita? Can do!

Hands on!
We spelen achtereenvolgens Driveclub – een racegame van Sony, dat hier en daar overeenkomsten vertoont met Gran Turismo – en Battlefield 4. De graphics van deze beide games (voor de goede orde: we speelden op een gewoon Full HD Sony 32” tv-toestel) zien er absoluut erg fraai uit. Maar het verschil met wat we gewend zijn van de PS3 is eerder klein. Te klein om zomaar meteen een upgrade te verantwoorden naar de PS4, alleszins.

Battlefield 4 gameplay op de PS4

Daar komt bij dat de PS4 geen PS3 games kan lezen. De horror! Anders gezegd zal de upgrade naar een PS4 je straks beduidend meer gaan kosten dan die € 399 die je voor de console moet aftikken. Toch zeker als je er iets of wat gamebibliotheek bij wil.


EDITORS' CHOICE