REVIEW

DualShock 4 en connectiviteit

Wat ons wel meteen overtuigt, is de nieuwe DualShock 4 controller. Die is een flink stuk lichter dan de DualShock 3 controller van de PS3. Hij ziet er bovendien eleganter en slanker uit dan zijn voorganger. En zo voelt hij ook. Daarbij beschikt de nieuwe DualShock 4 over een aantal interessante nieuwe features, zoals het touchpad gedeelte dat zich centraal boven de twee joysticks bevindt.

De nieuwe DualShock 4 controller bevalt prima.

Connectiviteit
De PS4 beschikt over twee USB 3.0 poorten, één zogenaamde ‘Aux’ ingang (voor de PlayStation Camera), een ethernetpoort, een HDMI-uitgang en een optisch digitale SPDIF uitgang voor geluid. Of we daar tevreden mee zijn? Nogal. Wat de HDMI-uitgang betreft, is het nog niet helemaal duidelijk of het al dan niet om de laatste HDMI 2.0 versie gaat. We hopen van wel, we vrezen van niet. En het is ook niet bevestigd of het in de (nabije) toekomst al dan niet mogelijk zal zijn om deze te upgraden naar een nieuwere HDMI-norm. Maar we zijn geneigd om te denken van wel. Dat soort verregaande upgrade truukjes heeft Sony immers ook al eerder uitgehaald met de PS3.

Qua draadloze communicatie biedt de PS4 Wi-fi (802.11 b/g/n) en Bluetooth 2.1. De snelste Wifi norm – dat is 802.11ac – is blijkbaar iets te hoog gegrepen voor de nieuwe console. Geen dealbreaker, wel jammer.

Ook op de DualShock 4 controller zitten nog een paar aansluitingen: een micro USB type B poortje en een stereo hoofdtelefoonaansluiting. Dat laatste vinden we bijzonder handig en slim. Want in een normale situatie bevindt de controller zich dichter bij je lichaam dan de console zelf. En dus is de afstand die je met een bekabelde hoofdtelefoon moet overbruggen dan weer wat korter. Een behoorlijke verbetering tegenover de situatie bij de PS3. Die het doodleuk zonder hoofdtelefoonuitgang moest stellen. Microsoft heeft overigens al lang zo’n hoofdtelefoonuitgang op de controller van z’n Xbox 360 zitten.

Op de DualShock 4 controller zit een hoofdtelefoonaansluiting. Erg handig.

(Weinig!) Schijven
Net zoals de PS3 beschikt ook de PS4 over een optische drive. En, opnieuw zoals bij de PS3, leest deze ook reguliere dvd’s en blu-rays. Waaruit je zou kunnen besluiten dat je niet langer een losse blu-ray speler nodig hebt als je een PS4 in huis haalt. Een logische gedachte, maar dat zou in de praktijk wel eens lelijk kunnen tegenvallen. Zo kan de PS4 geen 3D blu-ray discs afspelen. Hoezo, zelfs de PS3 kon dat toch al? Klopt, maar de PS4 kan het niet. Echt niet. En het wordt nog erger: want de PS4 lust ook geen cd’s. Wie dus dacht dat de nieuwe console sowieso alles zou kunnen wat de oude ook al kon, is er aan voor de moeite.

Maar er is ook goed nieuws. Zo was het altijd al vrij lastig om de PS3 als dvd/blu-ray speler te gebruiken, omdat de DualShock controller zich niet al te best kon inleven in zijn rol als afstandsbediening. Dat kan de DualShock 4 van de PS4 allicht niet veel beter, maar je kan wel een app installeren op je iOS of Android smartphone/tablet om die dan als remote voor en dvd/blu-ray gedeelte te gebruiken. Voor de PS3 kan ook wel een speciale, fysieke afstandsbediening worden aangekocht – vanaf zo’n € 30 –, maar de app oplossing voor het PS4 platform vinden we toch eleganter. En die is gratis.

En nu we toch over user interface hebben: de inmiddels klassieke Cross Media Bar (XMB) interface van de PS3 is opgevolgd door een meer eenvoudige en strakkere variant met twee ‘lijnen’. Vinden we prima!

Een blik op de menu interface van de PS4.

Wat het PlayStation platform onderscheidt van een dvd/blu-ray speler, is dat het een open architectuur heeft, waardoor het mogelijk is om verregaande upgrades uit te voeren. Zo zouden we er niet van staan kijken als de PS4 ooit compatibel wordt met de nieuwe 4K blu-ray discs. Die zijn vandaag helemaal nog niet op de markt, ze zijn zelfs nog niet aangekondigd – er zijn wél ‘Mastered in 4K blu-ray’ schijven, maar dat zijn gewone Full HD schijfjes –, maar we verwachten dat ze wel gaan komen. Met Sony als één van de drijvende krachten. De kans dat de PS4 de nieuwe generatie 4K schijven gaat lezen is dus niet onbestaande, maar voorlopig blijft het bij giswerk


EDITORS' CHOICE