REVIEWOlive

Muziek

Muziek, dan. Met de pen in aanslag zitten we klaar om de nodige minpuntjes aan het papier toe te vertrouwen. Maar het papier blijft opvallend leeg. Op voorwaarde dat je bronmateriaal in orde is – geripte cd'tjes in FLAC, gewoon 44.1 kHz/16 bit dus – en je de 06HD digitaal verbindt met de rest van de set, is het in alle eerlijkheid niet mogelijk om enige gefundeerde kritiek te geven op de geluidsweergave. Je hoort tekortkomingen bij de vleet, dat wel, maar die zijn te wijten aan de opname. En ja, dat weten we heel zeker. Gapless spelen doet de Olive trouwens ook zonder morren.

De live-versie van 'The Swimmer' van Nits klinkt dynamisch, ruimtelijk – zoals in: je krijgt veel informatie uit de ruimte te horen waar de opname gemaakt is – en gedetailleerd. En volkomen vrij van ongewenste geluiden. Met de 'Mute' knop ingedrukt leggen we ons oor te luisteren tegen de behuizing van de Olive. En ja, we horen de harde schijf werken. Maar als je op een normale afstand zit, hoor je er helemaal niets van. Een SSD is in theorie nog stiller, maar dat verschil ga je in de praktijk niet merken. Werkelijk niet.

'Two Skaters' – we blijven nog even hangen bij Nits – klinkt er gewoon bonk op. De balans tussen warme en wat 'koudere' geluiden – de klanken uit de PPG synthesizer, met name – zit precies goed. Daarbij is de muziek tegelijk opzwepend en rustgevend. Heerlijk. En uiteraard hoor je precies wat ze bij de opname uitgevreten hebben met diverse reverbs, delays en andere digitale tovenarij. Hoe langer we luisteren, hoe meer we het volume opdrijven. Waarom? Omdat het zo lekker klinkt. 'Max' van Paolo Conte nog een keertje? De raspende stem van Paolo klinkt uiterst echt. Als er geen galmeffectje overheen zat, lijkt het bijna alsof de man lijfelijk aanwezig is. De rest van de opname – te weinig laag in de lage octaven van de piano en soms iets teveel scherpte in de strijkers en de accordeon – klinkt wat minder superbe, maar dat moet je de Olive niet verwijten. Next: 'Scooby Snacks' van de Fun Lovin' Criminals. Een live versie uit de befaamde '2 Meter Sessies' opnames, meer bepaald. Alweer komt diezelfde bedenking boven: beter dan dit gaat het niet worden. Tenminste niet op basis van een 44.1 kHz/16 bit stereo opname.

Nog eentje: 'Private Investigations' uit 'Alchemy' van Dire Straits: Je hoort duidelijk dat je naar een opname luistert, maar ook dat is niet te wijten aan de Olive. Wel omdat een kamer akoestiek nu eenmaal iets anders is dan het geluid dat je in een stadion of een grote zaal hoort, en omdat de opname zelf ook niet helemaal toppie is. Maar zeg nu zelf, het is toch wel veelzeggend – in het voordeel van de Olive – dat we het steeds maar over de opnames hebben en niet over het afspeelapparaat? Bij 'Take Five' van Dave Brubeck krijg je in vergelijking met een gewone streamer à la Sonos zo'n beetje de indruk dat men eens goed het stof van de microfoons geblazen heeft, waardoor er net weer ietsje meer detail in de opname terecht gekomen is. Tot slot luisteren we ook nog naar wat 24 bit materiaal. Dat klinkt extreem goed, maar niet noodzakelijk omdat het 24 bit is. Het zijn gewoon – nu ja – steengoede opnames.

Zo kunnen we nog uren doorgaan – eerlijk gezegd: dat hebben we gedaan ook – maar de conclusies blijven steeds hetzelfde: dit apparaat speelt even goed als het Meridian systeem en als de Aurender. En met het mes op de keel? Daar komen we nog op terug bij de conclusie van dit drieluik, die we dit weekend publiceren. De recensies van Aurender en Sooloos zijn reeds gepubliceerd.

Conclusie?
De geluidskwaliteit is dus absoluut top, maar qua bedieningscomfort/user interface is de Olive de hekkensluiter van de drie. Wat het concept aangaat, is er niet zozeer sprake van goed of minder goed: het sluit aan bij je wensen, of niet. En de looks? Wij hebben nog nooit een mooiere streaming machine gezien. Maar dat is en blijft natuurlijk een kwestie van smaak. De prijs-kwaliteitverhouding, dan. De Olive 06HD is én het goedkoopste apparaat uit de test – en dat met een opvallend ruime voorsprong - én hij heeft als enige een hoogwaardige DAC plus twee terabyte opslagcapaciteit en daarbij nog een cd-drive aan boord. Het is ietwat oneerbiedig om een toestel dat toch nog steeds € 2.999 kost een 'koopje' te noemen, maar eh, eigenlijk is Olive wel degelijk een koopje.

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Geluidskwaliteit is top 
+ Beschikt over 2 TB opslagcapaciteit en een cd-drive
+ Mooie DAC ingebouwd
+ IJzersterke prijs/kwaliteit verhouding

- User interface kan beter
- Afwijkende afmetingen & concept

Het gamma:
Olive 03HD (€ 699): 500 Gb opslag, streaming, cd drive, touchscreen
Olive 04HD (€ 1.499): 2 TB opslag, streaming, cd drive
Olive 06HD (€ 2.999): 2 TB opslag, streaming, cd drive, touchscreen

EDITORS' CHOICE