REVIEWOlive

Concept en installatie

Het ontwerp – en vooral het touchscreen daarin – maakt duidelijk dat het niet de bedoeling is dat de Olive in een gesloten kast geplaatst wordt. Al zou het strikt genomen wel kunnen, want het apparaat laat zich ook bedienen met een iOS- of Android app.

Houd er wel rekening mee dat de sexy user interface-beelden die op de site van Olive op de foto's van de 06HD te zien zijn, de werkelijkheid enigszins geweld aan doen. De nieuw ontwikkelde user interface die je daar ziet is vandaag namelijk nog niet verkrijgbaar. Dat zou in de toekomst wel gaan gebeuren, maar dan op andere modellen, niet op de 06HD. Foei!

Gezien deze machine zowel over een ingebouwde cd-lezer – je kan er zelfs ook cd'tjes mee schrijven – als over twee harde schijven van 1 Tb per stuk beschikt, kan je de Olive gerust omschrijven als een alles-in-één oplossing. Als je geen zin hebt in netwerkgeneuzel, waarbij je een pc, een Mac of een NAS moet leren communiceren met een streamer, dan is zo'n 'total package' een interessant alternatief. Overigens kan je de Olive toch maar best aan je netwerk koppelen, want anders ga je niet kunnen genieten van internet radio. Daarbij zoekt de Olive ook op internet naar de metadata van de cd'tjes die je ript.

En laten we vooral niet vergeten dat de 06HD ook een fraaie DAC een boord heeft. In dat opzicht is het eigenlijk wel een beetje jammer dat het apparaat niet over digitale ingangen beschikt. In dat geval had je de DAC namelijk ook kunnen gebruiken in combinatie met andere apparaten.

Installatie
Nadat we de Olive app op onze iPad geïnstalleerd en opgestart hebben, wordt de 06HD meteen gevonden. Zo zien we dat graag. De app laat zich best wel vlot bedienen – en van enige wachttijden is geen sprake: wat je vraagt gebeurt meteen –, maar het ziet er allemaal eerder oubollig dan gelikt uit. Niet het soort interface dat je zou verwachten bij een dergelijk futuristisch ogend stukje hardware, eigenlijk.

Het is ook wel opmerkelijk om te zien hoe de scherminterface op de 06HD plotsklaps verdwijnt vanaf het moment dat de app opgestart wordt. Het is dus echt het één of het ander. Je kan op het display van de 06HD wel 'bladeren' door je albumcovers, maar dat kan alleen door telkens te klikken op de volgende/vorige cover die links en rechts staan. Vegen – zoals je dat gewend bent van iOS-apparaten en dergelijke – is niet mogelijk.

Rippen
En wat zou er gebeuren als we een cd'tje in de drive stoppen? Dat wordt prompt opgemerkt door de Olive, waarna deze online op zoek gaat naar de juiste artiest- en albumnaam en naar de tracknamen. Daarbij wordt ook de hoesafbeelding opgespoord en meteen geladen. Vervolgens begint het eigenlijke rippen. Leuk detail: intussen blijft de muziekweergave gewoon doorlopen. Na een paar minuten is het proces afgelopen en vinden we het album in kwestie terug in de bibliotheek. Nog even op de uitwerptoets op het bovenpaneel van de 06HD drukken, en klaar. Zo gemakkelijk kan het dus zijn om een streaming bibliotheek van je cd-collectie aan te leggen. Meestal dan toch, want het hoesje van één van de cd's die we invoeren – de live dubbelaar 'Urk' van Nits – wordt niet gevonden. Je kan overigens ook kiezen in welke kwaliteit je de cd's wil rippen: WAV, FLAC, mp3 128 of 320 bit of AAC 128 bit.

EDITORS' CHOICE