REVIEWOlive

Olive 06HD high end-streamer test

Wat Olive, Sooloos en Aurender - de drie merken die het hier tegen elkaar opnemen - gemeen hebben? Ze zijn alledrie nog maar enkele jaren op de markt. Goed, sinds Sooloos overgenomen is door Meridian is die stelling niet langer helemaal zuiver te noemen.

Maar het plaatje is wel duidelijk. En net omdat de drie de markt ongeveer gelijktijdig betreden hebben, zou je kunnen denken dat daar dan misschien ook wel gelijkaardige producten uit voortgekomen zijn – de recensies van Aurender en Sooloos zijn dan ook al te lezen. Maar niets is minder waar. Zo is de Olive 06HD in meerdere opzichten een uniek apparaat...

Een futuristische lasbril. Dat is het eerste beeld dat de Olive 06HD - let wel: als het apparaat uitgeschakeld is, anders is het een ander verhaal - oproept. Maar in welke toestand de Olive zich ook bevindt, in- of uitgeschakeld, het valt niet te ontkennen dat dit een heel fraai apparaat is. En een opvallend apparaat, ook. Probeer er maar eens naast te kijken. Lukt je niet. Het uiterlijk van de Olive 06HD doet niet aan een traditioneel hifi-apparaat denken, zoveel is wel zeker. De vormgeving maakt subtiel duidelijk dat de schuin oplopende bovenzijde de place to be is.

Er zit daar namelijk een 10.1" groot kleuren touchscreen. Daaronder vind je een traditioneel navigatie-eiland, met rechts daarvan een aantal transporttoetsen. Uiterst rechts zit de aan/uit schakelaar.

Connectiviteit
Je zou het al niet meer verwachten, maar het blijkt toch dat de Olive ook een soort voorpaneeltje heeft. Links vind je daar een full size (yes!) hoofdtelefoonuitgang, met daarnaast een volumeregelaar voor het hoofdtelefoongeluid. Rechts zit een cd-gleuf. Die ziet er een heel stuk frivoler uit dan gewoonlijk. Met de groeten van de groen/gele fluo-omlijsting.

Op de achterzijde zitten analoge (cinch en XLR) en digitale (optisch, coaxiaal en AES/EBU op XLR) uitgangen. Een netwerkaansluiting is uiteraard eveneens van de partij.

Er zijn ook twee connectoren waar je Wi-fi antennes – die worden netjes meegeleverd – kan opschroeven. Meer naar onderen vinden we ook een USB-poort, een HDMI-poort en een ingang voor een externe infrarood ontvanger. Op de USB-poort kan je een harde schijf aansluiten, maar je kan deze louter voor back-up doeleinden gebruiken. Geeft niet, want de 06HD beschikt sowieso over twee ingebouwde harde schijven, waardoor je een wel heel riante 2 TB grote opslagcapaciteit tot je beschikking hebt. Waar de HDMI-poort voor dient? Die stuurt een kopie – in standaard resolutie – van wat het op touchscreen te zien is naar buiten, zodat je één en ander ook op een aangesloten tv kan zien.

EDITORS' CHOICE