ARTIKELAudioQuest

De Toekomst

AQ als elektronicafabrikant: Hoe zit het met de Dragonfly?
Als je je als kabelfabrikant met de fabricage van de hifi-apparatuur gaat bezighouden, sta je natuurlijk aardig in de belangstelling van mensen die je graag zien struikelen. De DragonFly werd echter een doorslaand succes en heeft inmiddels navolging gekregen uit de hoek van de traditionele hifi-fabrikanten. Heeft AudioQuest hier desondanks geen grote gok mee genomen omdat het een deel van de markt betreft waar ze weinig ervaring mee hebben? “We hebben de Dragonfly ontwikkeld om computer audio toegankelijker te maken voor muziekliefhebbers die geen binding met hifi hebben. Wat we voor ogen hadden bestond nog niet en dus hebben we het zelf maar gemaakt."

De AudioQuest DragonFly

"Daarvoor hebben we contact gezocht met Gordon Rankin, de ‘Godfather’ van de a-synchrone USB toepassing voor audio. Rankin ontwierp overigens niet alleen het USB gedeelte, hij verzorgde het volledige elektronische ontwerp. We hebben zelf natuurlijk ook mensen in dienst die van wanten weten. Steve Silverman leidde het hele project en het Dragonfly-team binnen AudioQuest tekende voor de Look & Feel. Zo is het toch een echt AudioQuest product geworden waar we net zo trots op zijn als op onze kabels, en waar we net zoveel aandacht aan hebben besteed.”

Waarom zou een duurdere ethernetkabel beter zijn dan een goedkope?
Bill Low is duidelijk gewend aan het krijgen van kritische vragen. En zijn antwoorden zijn net zo transparant als alle andere informatie die AudioQuest geeft over de fabricage van kabels. “Eerlijk gezegd is dit zo’n geval waar ik zelf nog geen compleet antwoord op heb, maar ik heb wel een aardig idee van wat er gebeurt: de digitale data die over een ethernetkabel wordt vervoerd bestaat, net als bij een DVI-, HDMI- en USB-kabel uit pakketjes nullen en enen, die op zichzelf helemaal geen audio-eigenschappen hebben. Je zou dus denken dat niks aan de hand is zo lang die datapakketjes aan de andere kant van de kabel nog maar gelezen kunnen worden en omgezet in audio. Was het maar zo simpel..."

"De wijze waarop die digitale data door de kabel wordt vervoerd is nog steeds helemaal analoog, en dus zijn alle eigenschappen die in een analoog signaal schade toebrengen van toepassing. Een digitaal signaal is een blokgolf, die het verschil tussen een nul en een één weergeeft. Een blokgolf met perfect rechte verticale lijnen bestaat in de praktijk niet, en ook de overgang van verticaal naar horizontaal is meestal verre van perfect. Het diëlektricum van de kabel veroorzaakt jitter (digitale tijdfouten in het signaal, red.) door signalen te absorberen en die met een minieme vertraging weer af te geven. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van het metaal. Hoe beter dat is, hoe minder tijdfouten er optreden. Voor digitale audiosignalen lijken dus in grote mate dezelfde problemen te gelden als voor analoge audiosignalen. Dus heeft het wel degelijk zin om een betere kabel te bouwen.”

WEL-kabels bij Rhapsody
Het interview vond plaats op het hoofdkantoor van AudioQuest Europe in Roosendaal, maar voor het besluit van dit verhaal begeven we ons twee dagen later naar Hilversum, waar Bill Low te gast is bij Rhapsody, om voor een zeer geïnteresseerd publiek zijn verhaal nogmaals te vertellen. Het hoogtepunt van de avond, waar ook de foto’s bij dit artikel zijn gemaakt, is de muzikale demonstratie waarbij een selectie van fantastische high end-apparatuur (een buizen voorversterker van Audio Research, een cd-speler van dCS, een eindversterker van Dan D’Agostino en luidsprekers van Magico) volledig bekabeld is met de absolute topserie van AudioQuest, die trots de initialen van de maker draagt.

De weergave is subliem, en de WEL-kabels zorgen volgens een enthousiaste Harry van Dalen voor een zeer goede synergie tussen de componenten van de set. Er wordt zo weinig weggelaten dat alle muzikale eigenschappen van de set perfect hoorbaar zijn. Precies om die reden is Rhapsody eerder dit jaar AudioQuest dealer geworden. En met deze ridderslag, want dat is het toch wel een beetje als je als merk bij Rhapsody terechtkomt, is Bill duidelijk zeer tevreden.

Met dank aan AudioQuest Europe, Rhapsody Hilversum en HiFi.nl-lezer Jeroen Visser die ons vanuit de Weekly mailing een vraag over de productontwikkeling van nieuwe kabels en de DragonFly voorstelde.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »