ARTIKELAudioQuest

Filosofie

“Daar kun je dagen aan een stuk over discussiëren, maar helemaal onderaan de bladzijde, onder de streep, waar alle plussen en minnen zijn opgeteld en afgetrokken, is onze filosofie “Do No Harm”. De weergave van audio en video is eigenlijk vooral schadebeperking. Het signaal is op zijn best bij de bron. Alles wat daarna komt veroorzaakt vervorming van het originele signaal. Onze kabels zijn ontworpen om zo min mogelijk schade toe te brengen aan het signaal."

"Als je lang met kabels bezig bent, zoals wij, dan weet je op een bepaald moment een heleboel dingen die invloed hebben op de geluidskwaliteit. De belangrijkste daarvan passen we op al onze kabels toe. Die noemen we De Vier Elementen: Massieve geleiders, betere metalen, een beter diëlektricum (elektrische isolatie, red.) en een optimale geometrie (de opbouw van een kabel, red.)."

"Ze hebben allemaal hun specifieke invloed, en voor verschillende kabels moeten we een andere ‘mix’ van deze elementen gebruiken.” Op de opmerking dat dat toch wel een beetje als een marketingpraatje klinkt antwoordt hij glimlachend: “Maar dat is het eigenlijk ook. We vertellen precies wat we doen, heel open en eerlijk. Want dan kunnen we laten zien dat we het ons er niet gemakkelijk vanaf maken. Alles wat we doen heeft een doel, en we hebben er geen probleem mee dat iedereen weet hoe we dat doen.”

Hoe gaat AQ te werk bij het ontwikkelen van nieuwe producten?
“Als we nieuwe producten ontwikkelen doen we dat omdat er vraag naar is, of omdat we denken dat er vraag naar zal ontstaan. Bijvoorbeeld: toen een aantal jaar geleden de mogelijkheid kwam om audio over HDMI te transporteren zagen we een sterke daling in de vraag naar optische kabels, die tot dat moment het meest werden gebruikt om het audiosignaal van een dvd-speler naar een AV-receiver te transporteren. We hebben toen besloten om onze HDMI-kabels vooral op het gebied van geluidskwaliteit te verbeteren."

"Beeld is ook belangrijk, maar we weten uit onderzoek dat consumenten fouten in de beeldweergave gemakkelijker accepteren dan een minder goede geluidskwaliteit. We brengen een nieuw model kabel trouwens pas op de markt als we er van overtuigd zijn dat de verbetering ten opzichte van het vorige model overduidelijk is.”

Hoe ziet Bill Low de nabije toekomst van de hifi en welke rol heeft AQ daarin?
“We zien dat de markt op dit moment sterk in de richting van computer audio beweegt. En dan niet alleen met streamers, maar vooral ook met de pc of laptop als onderdeel van de hifi-installatie. Wij dragen die ontwikkeling op beide fronten een warm hart toe, en dat zie je ook terug in ons assortiment. We hebben veel nieuwe producten voor deze categorie ontwikkeld. Betere USB-kabels, digitale interlinks, ethernetkabels, en natuurlijk onze mini-USB d/a-converter, de DragonFly. We blijven natuurlijk ook heel erg van analoge audio houden - we zijn niet voor niets de importeur van Lyra elementen in Amerika -  maar voor de gemiddelde consument zal computer audio echt de toekomst zijn. Sterker nog, voor een hele jongere generatie is het dat al. Alleen willen we die mensen graag in aanraking laten komen met de mogelijkheden om hun computer (audio) beter te laten klinken."

MERK

EDITORS' CHOICE