REVIEWbeChocolate

Analoog testen

Een grote hoeveelheid lp's passeert de revue tijdens de recensieperiode en nimmer was er teleurstelling. Of het nu pop, jazz of instrumentaal is, het maakt niet uit. Alles klinkt volledig in balans, evenwichtig en vooral heel ritmisch en natuurlijk. Het is duidelijk dat de ingebouwde phonotrap geen gadget is maar een volwaardig en kwalitatief zeer goed exemplaar. Qua prestatieniveau kan deze zich meten met mijn eigen vM PHM3SE die toch een prijs van 900, - euro laat noteren.

Door deze perfecte eerste indrukken ben ik zeer nieuwsgierig naar de kwaliteit van het digitale gedeelte van de beChocolate Puroh All In One. Zouden cd's net zo lekker vloeiend en gemakkelijk klinken als de eerder beluisterde lp's?

Reeds bij het beluisteren van de eerste cd ben ik overstag. Vaya Con Dios', toevallig een Belgische band..., album Night Owls klinkt top. Naast de bekende hits als Nah Neh Nah en het wonderschone What's A Woman? staan er nog meer mooie liedjes op het album. Bij het beluisteren van With You word ik, ondanks dat ik dit nummer al heel vaak gehoord heb, toch verrast. De klappen op de grote concertpauken heb ik nog niet eerder zo gehoord in mijn luisterruimte. Wat een gewicht en natuurlijkheid. De vellen van de pauken 'zingen' prachtig en het geluid sterft heel langzaam uit. Het opgebouwde stereobeeld is zeer goed te noemen zowel in breedte als diepte.

Ten opzichte van mijn referentie vM set blijft het ietsjes achter in de hoogte. Zangeres Dani Klein staat iets minder groot in de ruimte dan ik gewend ben. Storend is dit echter zeker niet, omdat de beChocolate je de zogenaamde audiofiele parameters als detaillering, transparantie, 3D beeld enzovoort snel laat vergeten. Veel meer ligt de nadruk op pure muzikaliteit en natuurlijkheid. En dat zonder in te leveren op de eerder genoemde punten. Het is er gewoon… Net als bij de lp van CCR klinken de gitaren weer fantastisch. Er is snelheid en de snaren zijn individueel te volgen zonder dat je je daar als luisteraar op moet focussen. Het is bijzonder knap van Wim Verellen dat hij eenzelfde analoog, vloeiend en gemakkelijk geluid weet te realiseren bij het weergeven van cd's als dat van de eerder beluisterde lp's.

Dat de weergave ongeacht de bron even muzikaal klinkt komt natuurlijk voor een groot deel op het conto van het uitstekende versterker gedeelte. Het voorversterker deel moet transparant genoeg zijn om de kleine details in de muziek weer te geven. De eindversterker krachtig genoeg om een dynamische weergave te realiseren en de laagweergave gecontroleerd en strak te houden. Bij de beChocolate Puroh All in One is dit prima voor elkaar. Duidelijk is dat de filosofie van Wim Verellen zijn vruchten afwerpt. Mits goed uitgevoerd kun je wel degelijk alle analoge en digitale elektronica in één kast integreren. 

Grootste plus van de beChocolate is dat dit fraaie stuk Belgisch handwerk je de gebruikte techniek heel snel doet vergeten. Je wordt als je eenmaal begint met luisteren zo in de muziek gezogen dat je liedjes blijft luisteren. Het maakt daarbij niet zoveel uit wat voor muziek het is.

Zo klinkt Suzanne van Herman van Veen, inmiddels 50 jaar samen met zijn vaste pianist Erik van de Wurff, werkelijk prachtig. De stem van Herman is onmiskenbaar en de emotie van het lied wordt perfect overgebracht. Niet alleen Suzanne neemt je mee maar ook Herman laat je vergeten wat er om je heen gebeurt.

Heel anders maar ook gezegend met een stem met een uitgesproken karakter is de Engelsman Jon Allen. Helaas nog steeds niet echt doorgebroken bij het grote publiek maar zeker de moeite waard. Het liedje Sleeping Soul van zijn album Dead Man's Suit klinkt heerlijk. Het gitaarspel klinkt fabelhaft en de rillingen lopen over mijn rug. De detaillering en de verstaanbaarheid van de tekst zijn top. De rauwheid van Jon's stem wanneer hij uithaalt klinkt net als bij het intieme concert wat ik in Rotterdam bijwoonde. Het orgel in Happy Now swingt de pan uit en klinkt verrukkelijk. Emotie, spanning en gemak komen samen bij het beluisteren van de muziek met de beChocolate. Luchtgitaar spelen, tappende voetjes en een glimlach op het gezicht, dat weet dit fraaie kastje uit België te bewerkstelligen.

De één na de andere cd verdwijnt in de lade en telkens weer word ik getrakteerd op muziek zoals die hoort te zijn; emotioneel, pakkend en sfeerbepalend. Of het nu gaat om Toto, Supertramp, Paul Carrack of klassieke muziek, het maakt de beChocolate niet uit.

Natuurlijk werd de beChocolate niet alleen gebruikt om intensief en kritisch naar muziek te luisteren. Overdag werd voor casual luisteren ter ondersteuning van huishoudelijk werk, of bij het lezen van een boek gebruik gemaakt van het internetratio gedeelte van het apparaat. Mits je kiest voor een kwalitatief goede zender is hier prima naar te luisteren. Zelfs zo goed dat soms een boek ter zijde werd gelegd om van de muziek te genieten. Ook nu is de weergave weer muzikaal en boeiend, wat veel zegt over alle individuele onderdelen van deze beChocolate.


EDITORS' CHOICE