REVIEWKlipsch

Muziek!

De titeltrack van 'Koyaanisqatsi' van Philip Glass – we streamen Apple Lossless bestanden vanop een MacPro – klinkt enigszins overdonderend. De lage orgelpartij hoort op zo’n klein systeempje namelijk te klinken als een soort veredelde harmonica, maar dat is deze keer niet het geval: je hoort zowaar een écht orgel. Het blad van de tafel waar we de G-17 op neergezet hebben, davert gezellig mee op de diepe orgeltonen.

Daarbij wordt ook het mannenkoor uit diezelfde track levensecht weergegeven. 'November 25: Morning' uit 'Mishima' – we blijven nog even bij Philip Glass–gaat ook lekker, maar als het volume al te ver open gedraaid wordt, worden de zwaar gelaagde viool- en cellopartijen - om van detimpani’s nog maar te zwijgen –er iets teveel aan en begint de G-17 Air naar eh… adem te happen. Toegegeven: we hebben het hier dan ook over een zeer veeleisend muziekstuk.

Naarmate we langer luisteren, begint het typische hoornkarakter – een heel direct, je-bent-erbij type geluid, waar vooral de stemmen van profiteren – zich duidelijker te manifesteren. Fijn zo! Zangstemmen klinken alleszins prima op deze Klipsch. Over het laag hadden we het inderdaad eerder al, maar we komen er toch nog eens op terug. Met 'Karmacoma' van Massive Attack, meer bepaald. Die track is zo’n beetje de lakmoesproef voor de laagweergave van een luidsprekersysteem.

Vandaar, dus. Zoals we al konden verwachten, komt de G-17 Air daar heel goed mee weg.Zijn er dan helemaal geen minpuntjes? Toch wel. Als je heel goed luistert, dan kan je af en toe op de achtergrond wat kleine bijgeluidjes ontwaren. En als je het volume te ver opendraait – bijvoorbeeld omdat het systeem in een grotere ruimte dienst doet -, dan begint het geluid geleidelijk aan dicht te lopen. En wat de bediening betreft vinden we dat je wel erg hard moet drukken op de knoppen van de ‘vier kredietkaarten’ afstandsbediening.

Dus?
De Klipsch G-17 Air is prettig apparaat dat zich uitstekend kwijt van zijn taak: op een eenvoudige manier een mooi stukje muziek spelen op eender welke plaats in de woning. Of daarbuiten. Het prijskaartje is alleszins erg schappelijk.

HiFi.nl plus- en minpunten
+ Fraaie basfundering
+ Aangenaam hoornkarakter
+ Nette afwerking met pianolak
+ Soepele installatieprocedure

- Losse voeding
- Minder geschikt voor grote ruimtes

MERK

EDITORS' CHOICE