REVIEWKlipsch

Langs alle kanten

Met behulp van vier schroeven monteren we de G-17 Air op z’n glazen stand, waarna we hem eens langs alle kanten bekijken. Op de voorzijde hebben vier drivers een plaatsje gevonden: twee woofers en twee tweeters. De woofers hebben elk een diameter van 6.35 cm, terwijl de tweeters het op 1.9 cm per stuk houden. Volgens Klipsch gaat het hoorntweeters, maar dat is er niet duidelijk aan te zien. De typische toetervorm is namelijk nauwelijks aanwezig.

Maakt niet uit, als het maar goed klinkt. Het apparaat ziet er alleszins erg fraai uit, niet in het minst door de afwerking in pianolak. Wie de luidsprekerdrivers liever uit het zicht heeft, zal verheugd zijn in de doos twee metalen staafjes aan te treffen, waar een stuk sof omheen gedraaid zit. Que? Welja, het blijkt dat de combinatie van de twee staafjes en het stuk stof samen een luidsprekergrille vormen. Dat is nog eens origineel. Goed, als de stokjes in je hand houdt lijkt het wat knullig allemaal, maar eens gemonteerd ziet het er prima uit. Mooier dan op de foto's, in ieder geval. Rechts op de G-17 Air zit een groepje van vijf grote toetsen. Wel jammer dat de opschriften daarvan nauwelijks leesbaar zijn.

Na enig speurwerk ontwaren we een ‘Airplay’ toets, een ingangskeuzeschakelaar, volume op- en neer toetsen en een aan/uit schakelaar. Centraal op de achterzijde zit bovenaan een ‘reset’ knop, met daaronder de USB-poort en de minijack ingang waar we het eerder al over hadden. Onderaan zit tenslotte nog een aansluiting voor de losse voeding. Jawel, een losse voeding. In een apparaat met een dergelijke missie – de lifestyle approach, het feit dat het toestel op de meest diverse plaatsen in de woning kan gebruikt worden en het daarbij horende semi-draagbare karakter – vinden we dat toch wel een nadeel. Het is namelijk een hele kunst om zo’n onaantrekkelijk voedingsblok uit het zich te leggen.

Over de vijf knoppen op de rechterzijde van de G-17 Air hadden we het al, maar dat is niet de enige manier waarop de G-17 bediend kan worden. Er zit namelijk ook een kleine infrarood afstandsbediening – zo groot als een stapeltje van vier kredietkaarten – in de doos.

Installeren

Tja, dat gaat een héél kort verhaal worden: stroom erop, vervolgens in iTunes op de Mac onder het Airplay kopje 'Klipsch G-17' selecteren, en klaar. Meer is het niet. Muziek, dan maar?

 

MERK

EDITORS' CHOICE