ARTIKELNAD

Digitale versterkers van Lyngdorf

Max Delissen | 27 april 2016 | Fotografie Fabrikant | NAD
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 29 januari 2013

Peter Lyngdorf was de eerste die in 1998 een volledig digitale versterker op de markt bracht onder de naam TacT Millennium M1. In feite betreft het een klasse D ontwerp dat werkt met een digitaal ingangssignaal. De pluspunten van zo'n versterker zijn onder andere het zeer hoge rendement (bijna alle energie die je er in stopt komt er ook weer uit) en het feit dat er totaal geen vervorming ontstaat zoals bij analoge versterkers.

Een ander groot voordeel is dat je het digitale signaal ook kunt bewerken voor je het versterkt. Die mogelijkheid wordt uitgebreid benut in de (voor)versterkers die Lyngdorf onder zijn eigen naam (en onder de naam Steinway) op de markt brengt. Door de ingebouwde digitale signaalprocessor kan het signaal zeer nauwkeurig aan de akoestische eigenschappen van de luisterruimte worden aangepast, waardoor de geluidskwaliteit aanzienlijk verbeterd wordt.

Een ander voordeel van de Lyngdorf en Steinway versterkers is dat ze - in tegenstelling tot bovenstaande TacT Millennium - ook analoge signalen lusten. Die worden eerst omgezet naar een digitaal signaal waar de versterker wel mee overweg kan.

Digitale versterkers van NAD
NAD kwam in 2009 met een eigen digitale versterker op de markt, de M2. Zij noemen hun schakeling 'Direct Digital'. NAD bouwde wat slimmigheden in hun schakeling die de meeste nadelen van digitale versterkers grotendeels verhelpen. Het filter aan de uitgang van de M2 heeft bijvoorbeeld een digitale schakeling waarmee de interactie met het luidsprekerfilter kan worden gecompenseerd. Wel zo gemakkelijk als je voorlopig nog niet van plan bent om afscheid te nemen van je oude luidsprekers.

De door NAD gebruikte technologie wordt sinds 2012 ook toegepast in een 'kleinere' versterker, de C 390DD, die minder vermogen per kanaal levert dan de M2, maar die de extra mogelijkheid biedt om hoogwaardige digitale signalen over HDMI te ontvangen, zodat bijvoorbeeld ook Blu-ray audio kan worden afgespeeld. Ook krijgt het geluidsspoor van films via deze aansluiting een optimale versterking, terwijl het beeldsignaal 1 op 1 wordt doorgezet naar de aangesloten televisie of projector.

De Direct Digital schakeling wordt ook toegepast in NAD’s eerste iPod-dock met ingebouwde luidsprekers (de VISO 1), en ook de M51 D/A converter maakt er gebruik van. In de M51 levert de schakeling echter geen groot vermogen, maar een uitgangsspanning van 2 volt, zodat hij, net als een cd-speler of tuner, gewoon op een versterker kan worden aangesloten.

MERK

EDITORS' CHOICE