ARTIKELNAD

Digitale Versterkers - hoe en wat?

Max Delissen | 27 april 2016 | Fotografie Fabrikant | NAD
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 29 januari 2013

Hifi-versterkers zijn er in soorten en maten. Verschillende aansluitmogelijkheden, verschillende wattages, maar onder de motorkap ook nog eens verschillende manieren waarop zo'n versterker werkt. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze geluid versterken door er (simpel gezegd) energie aan toe te voegen. De manier waarop ze dat doen, verschilt echter.

Veruit de meeste versterkers zijn analoog. Je stopt er een analoog signaal in (bijvoorbeeld van een tuner) dat wordt versterkt en er vervolgens analoog weer uit komt. Volledig digitale versterkers zijn een stuk zeldzamer, en er bestaan dan ook maar weinig merken die ze maken. TacT/Lyngdorf en NAD zijn er twee. Sharp heeft aan het begin van deze eeuw een aantal digitale high-end versterkers, desktop-audio en home-cinema systemen op de markt gebracht, maar die zijn inmiddels niet meer leverbaar.

Er is de afgelopen tien jaar ook een groot aantal interessante versterkers op de markt gekomen die niet volledig digitaal zijn, maar er wel heel erg op lijken. De meest gebruikte techniek daarvoor is klasse D versterking. Tripath ontwikkelde een zeer betaalbare versterkermodule op basis van klasse D, die vanwege zijn kleine afmeting en hoge rendement vooral wordt toegepast op plaatsen waar ruimte zeer beperkt is, bijvoorbeeld in autoradio's en tablet-computers zoals de iPad, maar ook in goedkope home-cinema versterkers.

Klasse D is tegenwoordig een veel gebruikte techniek, die zelfs in de high-end hifi een plekje heeft verworven. Beroemde merken als Mark Levinson en Audio Research, maar ook het Nederlandse Van Medevoort passen het toe. Een speciale vermelding is er voor het Franse merk Devialet, dat met zijn D-Premier een unieke en zeer goede versterker heeft gebouwd die de door audiofielen gekoesterde klasse A techniek combineert met de zeer effectieve klasse D technologie. De D-Premier bevat bovendien een zeer goede D/A converter, en naar wens zelfs een streamer en een voorversterker voor een platenspeler.

MERK

EDITORS' CHOICE