Spullenboel

René van Es | 08 augustus 2008 | Fotografie René van Es

Voordat ik verder wil gaan met het beluisteren van klassieke muziek, is het op zijn plaats de set nader te belichten. De Klipsch La Scala is een ontwerp uit 1963. Oorspronkelijk was de La Scala bedoeld voor de verkiezingcampagne van Winthrop Rockefeller. Men bestempelde de La Scala als een “draagbare” PA luidspreker. Omdat de La Scala behoorlijk kleiner is dan de Klipschorn werd het systeem omarmd door muziekliefhebbers die de Klipschorn niet konden plaatsen, maar wel het geluid wilden. De La Scala is een volwaardige hoorn. Ook in de lage tonen. Om zijn rendement van 105 dB waar te maken past Klipsch twee compressie drivers toe. De K-77-F als tweeter en de K-55-X voor de middentonen. Daaronder neemt een K-33-E woofer van 15 inch het over. De tweeter en de middentoner zien een exponentiële hoorn voor het diafragma, de woofer zit achter een gevouwen hoorn. Dat heeft zijn invloed op het lage tonen bereik.



De La Scala gaat maar tot ongeveer 50 Hz en valt daaronder snel af. De La Scala II is voornamelijk in uiterlijk anders dan de La Scala in de oorspronkelijke opzet. De II bestaat uit twee losse delen. Het bovendeel is vervaardigd uit ¾ inch dik spaanplaat. De baskast uit 1 inch MDF. Beide kasten zijn gefineerd te krijgen (walnoot of kersen) of in zwarte lak. De La Scala II heeft een doekje voor het bovenste deel van de kast. De maat is fors, 98 cm hoog, 62 cm breed en 64 diep. Hij weegt per stuk bijna 80 kilo. Wat de hoorns van Klipsch uniek maakt, is de lage vervorming van de luidsprekers. Door het geweldige hoge rendement van een hoorn hoeft de conus van de units nauwelijks te bewegen. Des te kleiner de beweging kan blijven, des te lager kan de vervorming zijn. Met als gevolg een luidsprekers die haast alles laat horen, tegen een schone achtergrond. Bijkomend voordeel, een hoorn straalt het geluid naar voren. Om die reden is de lastige eerste reflectie van de zijwanden nauwelijks aanwezig. Dat maakt het systeem direct en maakt het niet diffuus en versluierd. De Klipsch Heritage La Scala II zoals hij officieel heet kost 10.000 euro per paar.

De elektronica is gemaakt door Lua. De Belcanto is een versterker van twee maal 55 Watt. Daarvoor wordt een kwartet Electro Harmonix 6550 buizen ingezet achter de voorversterker buisjes. De Belcanto kan tegen een geringe meerprijs geleverd worden met een MM/MC instelbare phono versterker aan boord. De voeding is dubbel mono van opzet. De bias regeling van de buizen is elektronisch geregeld. De Lua Belcanto heeft een wat ander karakter dan de meeste Lua versterkers. De Belcanto is meer “laid-back”, wat hem de ideale partner maakt voor Klipsch. De heel lage eigen vervorming van de Belcanto is voor Klipsch een must. De Belcanto heeft zes ingangen en een afstandbediening. De versterker weegt 30 kilo schoon aan de haak. U koopt hem voor 4275 euro of voor 4450 euro met phono optie ingebouwd (altijd doen!).



De uiterlijk perfect bij de Belcanto passende Lua Appassionato cd-speler is verschenen in een MK 3 vorm. Nog altijd is de converter een Crystal 24-bit type en heeft de Appassionato Mk 3 buizen in de uitgangstrap. Vier maal een ECC83, twee maal een ECC81. De Mk 3 is ten opzichte van zijn voorgangers op onderdelen verbeterd in een gelijdelijk proces. Onder meer is de voeding aangepast. In ons geval is hij ongebalanceerd aangesloten op de Belcanto. Hij kost inclusief afstandbediening 3900 euro.

Voor de puristen onder ons, de bekabeling is gehaald bij Nordost, type Frey. Power cords zijn van Elco (aan de versterker), Alac (op de cd-speler). De apparatuur staat op een Eurogram Solid Tech Radius rek. De luisterruimte is behoorlijk groot en hoog. Later, als we de Klipschen inzetten voor surround weergave van dvd, wordt een derde La Scala II ingezet voor het center kanaal. Als achter speakers een set grote Klipsch RF-83 speakers . De dvd speler is een Oppo, de processor een Lexicon en de versterker een multi channel Arcam.


EDITORS' CHOICE