ARTIKEL

Technische achtergrondinformatie Magnepan

Gastauteur | 15 maart 2007 | Fotografie Gastauteur

Elke Magnepan luidspreker bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Een geperforeerde magnetische voor – of achterplaat
  2. Een mylar of kapton folie, waarop aluminium draden gelijmd zijn of platte printsporen zijn opgedampt of geëtst.
  3. Een passief of actief filter
  4. Een echte bandtweeter, die de detaillering in het hoog aanzienlijk verbetert en alleen is toegevoegd aan de grotere en duurdere modellen: MG-3.6, MG20.1

Alle Magnepan weergevers worden onderverdeeld in modellen met een quasi ribbon tweeter (MGMC1, MG-12 en MG-1.6) en modellen met een echte bandtweeter (MG-3.6 en MG-20.1)


MG12 QR


De quasi bandtweeter

Deze unieke door Magnepan ontwikkelde techniek, is het hart van de ‘normale’ en minder kostbare Magnepan modellen. Deze quasi bandtweeter techniek is qua samenstelling en werking verregaand gelijk aan de opbouw van het membraan gedeelte voor het midden en laag, waarbij het deel met de dunnere draden of printsporen het hoog/midden weergeeft. De vlakke film techniek, die gebruikt wordt voor het aanbrengen van de printsporen, geeft een betere hechting en een snellere warmteafgifte, zodat de belasting wat hoger kan zijn. Het quasi ribbon deel is zwaarder dan het aluminium bandje van de echte bandtweeter welke we aantreffen in de duurdere modellen.

Door het uitgekiende ontwerp is geen transformator nodig zoals bij een elektrostatisch ontwerp wel noodzakelijk is. Hierdoor wordt de weergave niet onnodig gecomprimeerd en blijven de zo belangrijke details bewaard, die muziek tot leven weten te wekken, net als tijdens een live optreden.

De echte bandtweeter

De door Magnepan gebruikte, direct gekoppelde bandtweeter heeft absoluut geen gelijken wat betreft kwalitatief hoogwaardige hoge tonen weergave. Met zijn 360º dipool afstraalgedrag, laat deze tweeter muziek horen zoals ze is opgenomen. Subtiele informatie zoals detaillering tonale balans en nauwkeurigheid, wordt zo accuraat en zonder ook maar enige versmering weergeven zodat u details in uw favoriete muziek zult waarnemen die u nog nooit eerder heeft kunnen beluisteren.

Het verschil tussen een echte piano en een digitale keyboard is zelfs op sommige zogenaamde ‘high-end’ luidsprekers vaak nauwelijks te horen. Met de tonale accuratesse en superieure afstraalgedrag kunt u nu ook zelf het verschil waarnemen tussen een Baldwin piano en een Steinway vleugel, of tussen een Fender en een Ibanez gitaar. Ook het enorme bereik van deze bandluidspreker valt op. Waar andere ontwerpen naar beneden toe de 5 kHz nauwelijks halen, weet de Magnepan bandtweeter moeiteloos tot 1 kHz door te gaan! Een ongekend zuiver bereik is het gevolg, zonder ook maar één enkele storende overgang in het zo belangrijke middengebied en een vloeiende, zijdezachte weergave die u de rillingen langs uw ruggengraat zal bezorgen. Van genoegen wel te verstaan!


EDITORS' CHOICE