ARTIKEL

Massa

Gastauteur | 15 maart 2007 | Fotografie Gastauteur

Het effect van ongewenste massa in een luidsprekermembraan kan goed geïllustreerd worden door de vergelijking te maken tussen een strandbal en een normale luchtballon. Wanneer je tegen de ballon blaast zal al een klein zuchtje voldoende te zijn om de ballon snel in beweging te brengen. Wanneer u echter tegen de strandbal blaast zal niet alleen veel meer lucht nodig zijn om deze in beweging te brengen, het zal vervolgens ook langer duren eer hij weer tot stilstand komt. Een soortgelijke hoge massa of gewicht is één van de redenen waarom conventionele conus luidsprekersystemen het originele signaal veel minder goed kunnen volgen.

Magneplanar weergevers gebruiken ultra lage massa membranen. Het Magneplanar Ribbon membraan is bijvoorbeeld zo ontzettend dun dat het van de zijkant door het menselijk oog niet eens zichtbaar is! Het is bovendien zo ontzettend licht dat wanneer u het van 1,80 meter hoogte zou laten vallen, het er maarliefst 5 seconden over zou doen om de grond te bereiken. Wanneer er in ‘normale’ conventionele luidsprekers zulke lichte materialen gebruikt zouden worden, zou de aandrijfkracht van de magneet tezamen met het muzieksignaal, in slechts zeer korte tijd het einde betekenen van de aandrijfeenheid. Alleen bij aandrijving over de gehele oppervlakte is het mogelijk om zulke ultra lichte materialen toe te passen.


Magnepan luidsprekers

Het Amerikaanse bedrijf Magnepan is de fabrikant van de Magneplanar reeks magnetostatische luidsprekers. Deze ultra platte weergevers hebben als voornaamste kenmerk een zeer natuurgetrouw geluidsbeeld, vergelijkbaar met elektrostatische luidsprekers. De werking is echter volledig anders. Er wordt niet gewerkt met hoogspanning, maar met magneten en membranen waarop aluminium draden verlijmd zijn. Door het ontbreken van allerhande elektronica zoals die wel bij een electrostatische weergever nodig is, is een Magnetostaat veel minder gecompliceerd en kan zelfs de laagweergave en geluidsniveau van een conussysteem benaderen terwijl het frequentiebereik en de helderheid vergelijkbaar zijn met elektrostatische luidsprekers. Een uniek concept dus wat het beste uit beide werelden bijeen brengt voor uw luistergenot!


MG20


EDITORS' CHOICE