ARTIKEL

Keuze

Hoe werkt een phono versterker? (c) XingoWie een keuze moet maken uit de aangeboden phono-versterkers heeft een redelijk ruime keuze. Veel groter dan in pre-pre-amps (komen nauwelijks meer voor) of step-up trafo’s (diverse fabrikanten zijn nog actief op dit gebied). Prijzen lopen uiteen van 25 euro voor het goedkoopste MM versterkertje tot duizenden euro’s voor referentie MM/MC versterkers.

Wijsheid is een phono-amp te kiezen die in overeenstemming is met de prijs van het element en platenspeler. De meest gangbare en kwalitatief al erg hoogwaardige phono-versterkers kosten tussen de 200 en 800 euro. Daarboven haalt u de absolute top. Heeft u maar één element, dan kunt u kiezen voor een niet instelbare phono-versterker die goed op uw element aansluit. Gebruikt u meerdere draaitafels of wisselt u regelmatig van element, dan verdient een instelbare phono-versterker de voorkeur. Nadeel van schakelaars is dat zij altijd enige verliezen geven. Voordeel is naast de aanpassing voor het element, dat de klank van een element aangepast kan worden door een andere instelling te kiezen qua afsluitweerstand of capaciteit. Samenvallend onder de noemer impedantie.

Hoe werkt een phono versterker? (c) XingoDe combinatie element/platenspeler/ bekabeling/phono-versterker bepaalt de uiteindelijke klank van uw LP. De zwakste schakel in de keten heeft de grootste negatieve invloed. De kunst is om samen met een handelaar de keten zo sterk mogelijk te maken. Betrek daarin ook de keuze van de phono-versterker!

 


EDITORS' CHOICE