(Gesponsord artikel)Namaaksinaasappelsap

Maar daarnaast richt het laagdrempelige Alpha zich ook op minder ‘begoede’ klanten en op jongeren. Jonge mensen groeien op met MP3 en iPod. “Ze krijgen wel de beat en de melodie mee, maar niet de vibe van de muziek”, aldus Feldman. “Het is net als namaaksinaasappelsap: het smaakt er wel naar, maar het is het niet.”

Ook Spotify - ‘op zich een mooi medium’- gebruikt de MP3 nog steeds als bron. Spijtig, vindt de Antwerpenaar. “Je hoeft niet meer in compressie te werken, storage is niet duur meer.” Spotify zou eigenlijk in FLAC-formaat moeten zijn, vindt hij. En laat desnoods de luisteraars een paar centimes (meer) betalen. Want het is volgens Feldman een misverstand dat jongeren niet naar een goede sound willen luisteren. Ze weten soms alleen niet hoe. “Wij proberen ze bij te brengen dat je heel simpel kunt sleutelen aan hun digitale muziek. Een iPod bijvoorbeeld kun je met een D/A-converter heel simpel naar een hoger niveau tillen.”

Maar echte hifi koop je natuurlijk niet voor 200 euro, erkent Feldman. Maar voor 1200 à 1300 euro heb je wel iets heel moois. Bijvoorbeeld de iDecco van Peachtree Audio, met D/A-converter, iPoddock en lampenvoorversterker, die volgens Feldman een ‘ouderwetse buisklank’ toevoegt. “Prachtige mix van oud en nieuw.”

iPod-generatie
Streaming, je komt er niet meer onderuit, weet ook Feldman, die nieuwe technieken altijd omarmd heeft. “Laten we ons geen rad voor de ogen draaien. Of muziek nu van vinyl, een zilveren schijfje of van een harde schijf komt; het maakt niet uit. Het moet goed klinken, daar gaat het om, en dat kan.” Maar streaming is zeker niet alleen iets voor de iPod-generatie, benadrukt Feldman. Zo was er in zijn zaak zojuist een vaste klant van 70-plus, die bij Alpha onlangs een NaimUniti kocht en er streaming muziek op afspeelt.Streaming heeft veel voordelen, zegt hij. “Wij hebben nog een kast vol muziek, de generatie na ons niet. Een goede harde schijf met een goed zoeksysteem kan veel voordeel opleveren. In een mum van tijd stel je uit je eigen favorieten een playlist samen, waar je de hele dag naar luistert. En je kunt je muziek heel rap vinden.”

Vrouwvriendelijk
Neem de Meridian Sooloos. Feldman heeft er meer dan duizend van zijn cd’s ingeladen (zonder compressie uiteraard!): van Frank Boeijen tot Fleet Foxes, van Weather Report tot Led Zeppelin. “Ik zet hem in de swimfunctie en laat me verrassen. Je hoort muziek terug die je normaal nooit uit de kast zou trekken. ‘Amai, die heb ik lang niet gehoord’, denk ik vaak. Streaming brengt muziek terug.”

Nu we het toch over de Sooloos hebben: de inventieve mediaspeler sluit ook prima aan bij een ander speerpunt dat Alpha hoog in het vaandel heeft staan: vrouwvriendelijkheid. “Het is heel belangrijk dat de vrouw een apparaat ook mooi vindt en kan bedienen.
De Sooloos is heel vrouwvriendelijk. Het neemt geen grote plek in en het is gemakkelijk in het gebruik. Te vaak raken vrouwen de installatie niet aan omdat ze bang zijn dat er iets mis gaat. Maar hier kan niets mee mis gaan, het werkt puur intuïtief. Je raakt het aan en bent vertrokken.”Mannen komen bij hem vaak eerst op eigen houtje de boel verkennen, weet Feldman. “Als de man iets gevonden heeft komt hij later terug met zijn vrouw. Die had minuscule speakers op het oog, maar als we ze hier dan het verschil in geluid laten horen, zijn ze vaak ook om. Vrouwen kunnen soms beter horen dan mannen.”

 


EDITORS' CHOICE